Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Situácia v Bielorusku sa dramatizuje: Demonštranti sa ukryli v kostole

Na zábere vidno príslušníkov špeciálnej jednotky OMON a demonštrantov. Zobraziť galériu (4)
Na zábere vidno príslušníkov špeciálnej jednotky OMON a demonštrantov. (Zdroj: SITA/ AP)

MINSK - Niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí predtým demonštrovali pred parlamentom proti bieloruskému diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi, sa pred políciou ukryli v neďalekom kostole.

Na záberoch je vidno, že polícia najskôr pravdepodobne zamkla a potom budovu obkľúčila.

Najprv nebolo jasné, či chce všetkých protestujúcich ukrytých v kostole zatknúť. Medzičasom však boli demonštranti z kostola prepustení - pravdepodobne bez zatýkania.

Polícia stráži vchod do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Polícia zamkla a obkľúčila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Už pred touto eskaláciou bolo pred parlamentom zatknutých niekoľko desiatok demonštrantov.

Bezpečnostné zložky opäť zatýkali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Súčasne najväčší mobilný operátor v krajine oznámil, že mobilný internet bol na nariadenie úradov vypnutý. Wifi siete naproti tomu ešte fungovali.

Predvolali držiteľku Nobelovej ceny

Lukašenko demonštrantov označil za bábky Západu a dialóg s opozíciou odmietol, pripomína AP. Bezpečnostné zložky v prvých dňoch zasiahli proti protestom tvrdo, za čo si bieloruská vláda vyslúžila kritiku zo zahraničia a tiež narastajúce davy demonštrantov.

Následne zmenila taktiku a do demonštrácií bezpečnostné sily takmer ďalšie dva týždne nezasahovali, píše AP. Dodáva, že úrady medzitým zintenzívnili tlak na opozíciu a začali do väzenia selektívne posielať jej lídrov.

V snahe o potlačenie protestov si v stredu predvolali bieloruské úrady na výsluch nositeľku Nobelovej ceny za literatúru Sviatlanu Alexijevičovú, uvádza AP.

Alexijevičovú predvolali v rámci vyšetrovania opozičnej Koordinačnej rady, ktorú bieloruská vláda viní z nelegálneho pokusu o prevzatie moci. Spisovateľka po návrate pred novinárov uviedla, že využila svoje právo nevypovedať s tým, že podľa nej neexistuje dôvod na vyšetrovanie.

Jedna z aktivistiek Nina Baginská (73) sa naťahuje s políciou.

Alexijevičová je jednou z desiatok členov Koordinačnej rady zriadenej minulý týždeň. Tá sa po prezidentských voľbách z 9. augusta usiluje o pokojnú zmenu moci a podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú, ktorá po voľbách odišla do Litvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu