Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko žiada diplomatické vyriešenie grécko-tureckých konfliktov v Stredozemí

Heiko Maas
Heiko Maas (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko vo štvrtok vyzvalo na ukončenie námorného cvičenia Grécka a Turecka vo východnom Stredozemí. Cieľom tohto kroku Berlína je začatie rokovaní medzi oboma prímorskými krajinami, ktoré sa v súčasnosti sporia pre ložiská zemného plynu a ropy v regióne, ako aj pre hranice svojich teritoriálnych vôd, informuje agentúra AFP.

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na neformálnom stretnutí momentálne v Berlíne diskutujú o napätí v oblasti Stredozemného mora. Viacerí šéfovia európskych diplomacií sa obávajú, že grécko-turecké spory by mohli vyústiť do ozbrojeného konfliktu. Podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa si napätie medzi Gréckom a Tureckom žiada "diplomatické riešenie". "Predpokladom rokovaní je zastavenie (vojenských) manévrov vo východnom Stredozemí," dodal Maas, ktorý vystupuje v konflikte ako sprostredkovateľ.

Turecko zároveň vo štvrtok ohlásilo nové "delostrelecké cvičenie" na hranici svojich pobrežných vôd na severovýchode Stredozemného mora. Stalo sa tak deň po tom, Grécko - jeho západný sused - začalo v stredu južne od ostrova Kréta spoločne s Francúzskom, Talianskom a Cyprom trojdňové vojenské cvičenie. Ani jedna strana si podľa Maasa "určite nezasadne za rokovací stôl, keď vo východnom Stredomorí budú oproti sebe stáť vojenské lode".

Viac o téme: RiešenieRopaVzťahyZemný plynNemeckoGréckoTureckoStredozemie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu