Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministri zahraničných vecí EÚ sa dohodli na sankciách voči Bielorusku

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom.
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom. (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa na piatkovom neformálnom stretnutí v Berlíne dohodli, že uvalia sankcie voči 20 vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom podozrivým z účasti na falšovaní volebných výsledkov a zo zákrokov proti demonštrantom. Informovala o tom agentúra AP.

"Máme všeobecnú dohodu o tom, ako bude zoznam štruktúrovaný a kto bude viac-menej na zozname," uviedol pre novinárov šéf českej diplomacie Tomáš Petříček. Formálna stránka spojená s právnym dokončením zoznamu však nebude ukončená minimálne ďalší týždeň.

Na otázku, či aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko bude predmetom zákazu cestovania a zmrazenia aktív, Petříček podľa AP povedal: "Lukašenko by mal byť na zozname. Otázkou je, či v prvej alebo v neskoršej fáze, ak nedôjde k pokroku."

Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.

Viac o téme: DohodaMinistriSankcieBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu