Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pitie metanolu alebo čistiaceho prostriedku: Falošné správy o koronavíruse zabili už stovky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Brownbill)

WASHINGTON - Kvôli dezinformáciám okolo koronavírusu za prvé tri mesiace tohto roka zomrelo na celom svete najmenej 800 ľudí. Vyplýva to z výskumu zverejnenom v odbornom časopise American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, o ktorom informoval spravodajský server BBC.

Príčinou smrti bolo vo veľkom množstve prípadov požitie metanolu alebo čistiacich prostriedkov, do ktorých obete vložili nádej, že ich pred infekciou ochránia.

Nemocnice zároveň kvôli dezinformáciám kolujúcim na sociálnych sieťach prijali okolo 5800 ľudí, ktorí sa pokúšali koronavírus vyliečiť alebo mu predísť nebezpečným spôsobom. Medzi vedecky nepodloženými kúrami sa objavila konzumácia veľkého množstva cesnaku či vitamínových doplnkov stravy; v niektorých prípadoch ale ľudia pili aj kravský moč.

Veľkú úlohu v šírení falošných informácií o koronavíruse zohrávajú práve sociálne siete, a to do takej miery, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pred podobnými mýty vydala varovanie.

Autori výskumu v závere píšu, že zodpovednosť za zastavenie vlny dezinformácií leží na vládach, prevádzkovateľoch sociálnych sietí a medzinárodných organizáciách. V niektorých prípadoch však pre podobný dohľad nad obsahom šíriacim sa po internete neexistuje potrebná legislatíva, píše BBC.

Viac o téme: MetanolČistiaci prostriedokúmrtiaKoronavírusHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu