Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opäť ďalší HOAX: Fotografie neukazujú protestujúcich proti koronaopatreniam v Berlíne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na sociálnych sieťach sa objavili ďalšie fotografie z Berlína, ktoré údajne zachytávajú milióny protestujúcich proti pandemickým opatreniam v sobotu 29. augusta 2020. Letecké fotografie sú však vytrhnuté z kontextu a pochádzajú z 90. rokov 20. storočia z festivalov elektronickej hudby Love Parade. Tlačová agentúra AFP upozorňuje na dezinformácie.

Na facebookovom profile pod menom Milo Sloven sa objavila 30. augusta 2020 fotografia, na ktorej vidno dav ľudí na berlínskej Ulici 17. júna. Popiska k fotografii uvádzala: "V Berlíne milióny proti eurofašistom". Príspevok odkazuje na protest proti povinnému noseniu rúšok a ďalším pandemickým opatreniam, ktorý sa v Berlíne konal 29. augusta a na ktorom sa podľa agentúry AFP zúčastnilo 35.000 - 38.000 ľudí.

Príspevok zdieľalo viac ako 1100 používateľov Facebooku a objavil sa aj v skupinách ako KOTLEBOVCI - Ľudová strana Naše Slovensko (Oficiálna skupina), Zastavme teroristov z Bruselu!, Srdeční lidé a vlastenci či na stránke Spravodajstvo INE. Obsah facebookového profilu Milo Sloven naznačuje, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o autentický osobný profil. Namiesto profilovej fotografie má obrázok Antona Bernoláka. Profil zdieľa desiatky protieurópskych, protizápadných príspevkov, záberov alebo dezinformácií o ochorení COVID-19.

Na sociálnych sieťach sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP)

V skutočnosti bola letecká fotografia z klamlivého príspevku vyhotovená počas festivalu elektronickej hudby Love Parade 12. júla 1997 fotografom Robertom Grahnom. Fotografia sa dá aj kúpiť na portáli euroluftbild.de. Nemecká Wikipedia uvádza, že v roku 1997 prišlo na Love Parade v Berlíne približne milión návštevníkov.

Na Facebooku sa objavili aj ďalšie, ale menej virálne príspevky, ktoré tiež hovorili o účasti niekoľkých miliónov ľudí na proteste z 29. augusta. Aj tieto príspevky obsahujú fotografie vytrhnuté z kontextu. Jeden z príspevkov obviňuje médiá z toho, že klamú a neinformujú o proteste, na ktorom boli vraj "4 milióny demonštrantov !!!". Zároveň zdieľa fotografiu z Love Parade z 10. júla 1999, ktorá je k dispozícii vo fotobanke imago-images.

Už na začiatkom augusta agentúra AFP vyvrátila podobné tvrdenia o prvom berlínskom proteste proti pandemickým opatreniam, ktorý sa konal 1. augusta 2020. Dezinformačné stránky a profily vtedy tiež použili fotografie vytrhnuté z kontextu — vo väčšine z júnových protestov hnutia Black Lives Matter, ale aj z tzv. Streetparade v Zürichu.

Viac o téme: ProtestujúciHoaxFacebook KoronavírusBerlí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu