Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chaos v nemocniciach po výbuchu v Bejrúte! VIDEO Zúfalá žena kričala s tromi deťmi v náručí

Zdravotnej sestre sa podarilo zachrániť troch predčasne narodených novorodencov. Zobraziť galériu (2)
Zdravotnej sestre sa podarilo zachrániť troch predčasne narodených novorodencov. (Zdroj: Profimedia)

BEJRÚT - Nemocnice v Bejrúte sú po výbuchu totálne preplnené. Štyri kliniky vyradila explózia vyradila z prevádzky. Ostatné sú značne poškodené. Zraneným sa dostáva len minimálnej opatery, informujú lekári.

V nemocniciach v Bejrúte panuje totálny chaos. Videá zachytávajú zakrvavené chodby. Pacientov musia ošetrovať na chodbách alebo dokonca vonku. Príbuzní sa zmetene pohybujú po nemocniciach a hľadajú svojich najbližších.

"Pohotovosť vyzerala, akoby sa začala vojna," opísal svedok z miesta. "Nemohol som uveriť tomu, čo som videl."

Ťažká noc

Do nemocnice vchádzajú stale noví zranení, niektorí majú zlomené končatiny, iní majú rezné poranenia z črepín a ďalší sú v bezvedomí alebo aj po smrti. "Každý náš zamestnanec, lekári, ošetrovatelia a dokonca aj administratívni pracovníci sú v nasadení," cituje Sky News pohotovostného lekára z nemocnice Khoury.

Firass Abiad z fakultnej nemocnice Rafic Hariri v utorok večer tweetoval: "Prídu ďalšie zranenia. Bude to náročná noc."

Niektoré nemocnice sú natoľko preplnené, že musia pacientov odmietnuť. Musia ich ošetriť v zariadeniach mimo mesta. Ale dostať sa tam, je ťažké: Ulice nie sú nepriechodné kvôli troskám.

Nemocniciam nerobí starosti len obrovský nával pacientov. Výbuch tiež spôsobil obrovské škody na vybavení a zariadení nemocníc. "Strop pri vchode sa zrútil a okná izieb pacientov boli rozbité," hovorí pohotovostný lekár z nemocnice v Khoury.

Poškodená miestnosť v nemocnici.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Každé poschodie je poškodené

Nemocnica St. George už nemôže zaručiť lekársku starostlivosť kvôli veľkým škodám. "Moji priatelia, moji priatelia. Tu je Joseph Haddad z nemocnice St. George Hospital. Nemocnica sv. George už neexistuje," hovorí sa v hlasovej nahrávke, ktorá bola určená lekárom v Libanone a je k dispozícii New York Times. Okrem toho nemocnica hlási štyri obete medzi zdravotnými sestrami.

"Každé poschodie bolo poškodené," povedal novinám doktor Peter Noun. "Nevidel som to ani počas vojny. Je to katastrofa." Počas výbuchu spadli na pacientov trosky. Výsledkom boli zranenia niekoľkých detí s rakovinou.

Viac o téme: VýbuchExplóziaNemocniceLibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu