Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Erupcia sopky vzala dievčine (23) polovicu rodiny a tvár: FOTO Na ten pohľad nikdy nezabudne!

Stephanie Browittová Zobraziť galériu (4)
Stephanie Browittová (Zdroj: Instagram/stephaniecoral96)

WHITE ISLAND – Stephanie Browittová (23) sa stále zotavuje z nešťastia, ktoré postihlo jej rodinu na ostrove White Island. Austrálčanka počas výbuchu novozélandskej sopky prišla o tvár, sestru i otca.

K erupcii sopky White Island došlo v prvej polovici decembra. V tom čase sa na ostrove pohybovalo 47 ľudí, pričom len 26 z nich vyviazlo živých. Medzi mŕtvymi sú aj Browittovej otec Paul a sestra Krystal (†21), ktorej telo sa nikdy nenašlo.

Výbuchy vulkánu na Novom Zélande neutíchajú: Ďalší si vyžiadal najmenej 20 obetí

Stephanie je nažive práve vďaka svojmu otcovi, ktorý trval na tom, aby bola do nemocnice trasportovaná medzi prvými. Paul zomrel na nemocničnom lôžku v dôsledku utŕžených zranení.

tephanie Browittová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/stephaniecoral96)

Dievčina sa vrátila domov v máji a snaží sa vrátiť k normálnemu životu. Na 70-percentách tela vrátane tváre utrpela popáleniny tretieho stupňa a lekári jej museli amputovať prsty na rukách. „Nebola som rozhorčená, skôr som bola vďačná, že som neprišla o ruku. Pamätám si, že po erupcii som sa pozrela na svoje ruky a boli v hroznom stave. Nechty mi viseli z prstov, koža sa odlupovala, celé ruky som mala čierne a od krvi,“ uviedla.

tephanie Browittová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/stephaniecoral96)

Stephanie priznala, že hoci má ľavú ruku pohyblivejšiu než pravú a na pravej má zvyšky prstov takmer nehybné, nestráca nádej. Čakajú ju ďalšie operácie a rehabilitácie. „Aj keď to ide pomaly, ja to považujem za zázrak, keď vidím ten pokrok,“ povedala Browittová, ktorá si nemyslela, že nešťastie prežije.

tephanie Browittová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/stephaniecoral96)

„Vracali sme sa od sopky, okolo druhej popoludní sme sa obzreli späť a videli sme, ako z nej stúpa popol. Otec nám ešte povedal, nech to odfotíme,“ spomína na tragédiu dievčina. Následne ich sprievodca vyzval, aby utekali. „Bol to ten najhorší moment v mojom živote. Prišla som o polovicu rodiny. Trpím po fyzickej i emocionálnej stránke.“

Browittová sa vraj až na ostrove dozvedela, že v tom čase pre sopku platil druhý výstražný stupeň, teda najvyššie varovanie pred erupciou. „Keď ste na ostrove, nedá sa z neho len tak dostať. Bála som sa, no zároveň som verila, že ak by to bolo skutočne také nebezpečné, k sopke by nás nepustili.“

Viac o téme: SopkaErupciaWhite Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu