Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americkí vojaci v Nemecku sú dôležití pre bezpečnosť USA aj EÚ, povedal nemecký minister Maas

Heiko Maas Zobraziť galériu (3)
Heiko Maas (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

VARŠAVA - Prítomnosť amerických vojakov v Nemecku je dôležitá pre bezpečnosť Európy aj Spojených štátov. V utorok na návšteve Poľska to vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas po tom, čo prezident USA Donald Trump oznámil, že počet vojakov umiestnených v Nemecku zníži o polovicu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Myslíme si, že prítomnosť amerických vojakov v Nemecku je dôležitá pre bezpečnosť nielen Nemecka, ale tiež pre bezpečnosť Spojených štátov a predovšetkým pre bezpečnosť Európy," povedal Maas v Poľsku deň po Trumpovom oznámení.

Trump v pondelok v Bielom dome svoje rozhodnutie stiahnuť časť amerických vojakov z Nemecka odôvodnil tým, že Nemecko nedáva do NATO dostatok prostriedkov na obranu. "Nemecko je neplatičom, roky je neplatičom a dlhuje NATO miliardy dolárov, čo musí zaplatiť. Takže my chránime Nemecko a Nemecko je neplatičom. To nedáva zmysel," povedal.

Trump novinárom ešte povedal, že na nemeckom území je v súčasnosti umiestnených až 52.000 príslušníkov armády USA. Podľa amerického ministerstva obrany je v Nemecku trvale umiestnených 34.000 - 35.000 príslušníkov amerických ozbrojených síl, rotácia jednotiek však môže spôsobiť, že dočasne ich je tam až okolo 50.000, vysvetlila AFP.

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Stoltenberg: Americké jednotky v Nemecku sú dôležité

Americké jednotky rozmiestnené v Európe zvýšili bezpečnosť na oboch stranách Atlantického oceánu. Uviedol to v utorok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie NATO Jens Stoltenberg v príhovore pred nadchádzajúcimi rokovaniami ministrov obrany členských krajín NATO (17. a 18. júna), ktoré sa uskutočnia formou videokonferencie.

Stoltenberg sa zmienil o amerických vojakoch v Európe v súvislosti s plánmi prezidenta USA Donalda Trumpa znížiť ich počet. Šéf Aliancie konštatoval, že ministri obrany v priebehu nasledujúcich dvoch dní podniknú kroky na zaistenie bezpečnosti členských krajín tohto zoskupenia "v čoraz neistejšom svete". Pripomenul, že NATO čelí globálnym výzvam a musí zaujať globálny prístup, čo znamená udržať Alianciu vojensky silnou a politicky posilnenou, čo je v súlade s jeho víziami o NATO v roku 2030, ktoré predstavil minulý týždeň.

Hlavnými témami ministerských debát budú prípravy NATO na možnú druhú vlnu koronavírusovej epidémie, politika Aliancie v oblasti odstrašovania a obrany vrátane reakcie na ruské hypersonické zbrane a rakety SSC-8, ktoré Moskva stále modernizuje a môžu byť vybavené jadrovými hlavicami, a tiež misie a operácie NATO, najmä v Afganistane a Iraku.

Útok na vojenskú základňu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Staff Sgt. Timothy Moore/U.S. Air Force via AP)

Podľa agentúry AP však ministri obrany budú diskutovať aj o plánoch Donalda Trumpa znížiť počet amerických vojakov v Nemecku o tretinu na počet 25.000. Stoltenberg naznačil, že USA sa neponáhľajú s odsunom tisícok svojich vojakov z Nemecka a spresnil, že Washington zatiaľ neurobil konečné rozhodnutie o tom, kedy k tomuto kroku dôjde a či sa tak vôbec stane.

Trump oznámil, že plánuje znížiť počet amerických vojakov v Nemecku z približne 34.500 na 25.000. Toto rozhodnutie je vnímané ako oslabenie amerických záväzkov k európskej obrane, aj ako oslabenie schopnosti USA vplývať na dianie na Blízkom východe a v Afrike, keďže Nemecko je nielen sídlom hlavného veliteľstva amerických síl pre Európu, ale aj centrom ich operácií na Blízkom východe.

Stoltenberg pripomenul, že o tejto záležitosti telefonicky hovoril s Trumpom 8. júna. Povedal mu, že americká prítomnosť v Európe je dobrá nielen pre Európu, ale aj pre Severnú Ameriku a Spojené štáty. Vojenská prítomnosť USA v Nemecku je podľa Stoltenberga síce založená na dohode medzi týmito dvoma krajinami, má však veľký význam pre celú Alianciu.

Americké jednotky sú na území Nemecka umiestnené od konca druhej svetovej vojny a najpočetnejšie boli v období studenej vojny. Trump chce znížiť počet vojakov v Nemecku preto, aby potrestal Berlín za to, že nemecká vláda neplánuje do roku 2024 vynaložiť na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) a prenáša tak bremeno finančnej záťaže za ochranu Európy na plecia USA.

Viac o téme: VojaciNemeckoBerlínPoľskoVaršavaSpojené štátyHeiko Maas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu