Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump vyzdvihol poľského prezidenta Dudu za úžasnú prácu: Nemyslím si, že potrebuje moju pomoc

Andrzej Duda a Donald Trump
Andrzej Duda a Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu vyzdvihol za "úžasnú prácu" svojho poľského partnera Andrzeja Dudu, s ktorým sa stretol v Bielom dome len štyri dni pred prezidentskými voľbami v Poľsku.

"Prezident Duda si vedie v Poľsku veľmi dobre," povedal Trump na spoločnej tlačovej konferencii po súkromnej schôdzke v Oválnej pracovni Bieleho domu. "Vykonáva úžasnú prácu," citovala ho agentúra AFP. V reakcii na kritiku načasovania Dudovej návštevy vo Washingtone šéf Bieleho domu vyhlásil, že o Dudovi majú "ľudia v Poľsku vysokú mienku".

"Nemyslím si, že potrebuje moju pomoc," dodal Trump. Už v úvode vyjadrení pred novinármi povedal, že Duda bude vo voľbách 28. júna "veľmi úspešný". Kritici obvinili Dudu a Trumpa z toho, že termín stretnutia stanovili krátko pred poľskými voľbami, aby zvýšili šance súčasného poľského prezidenta na víťazstvo.

Podľa prieskumov vedie Duda pred svojím hlavným opozičným vyzývateľom o takmer desať percent, priblížila agentúra DPA. Jeho náskok sa však v uplynulých týždňoch znížil a je možné, že nezvíťazí už v prvom kole.

Duda pred rokovania s Trumpom vyhlásil, že je preňho "výsadou a poctou", že môže byť v Bielom dome, pričom dúfa v budovanie ešte "silnejšieho spojenectva" oboch krajín. "Nemyslím si, že sme niekedy boli bližšie k Poľsku než práve teraz," vyhlásil Trump. "Mám veľmi dobrý osobný vzťah s prezidentom Dudom," dodal.

Na následnej tlačovej konferencii Trump oznámil, že Spojené štáty "pravdepodobne" premiestnia do Poľska časť svojich vojakov, ktorých plánujú stiahnuť z Nemecka, pričom Washington a Varšava by mali podpísať dohodu o obrannej spolupráci. Americký líder tiež uviedol, že USA a Poľsko vedú rozhovory o projekte výstavby jadrovej elektrárne v Poľsku, informovala agentúra Reuters.

Viac o téme: StretnutieVoľbyUSADonald TrumpPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu