Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecko sa snaží operovať v Iraku: Spustilo pozemnú akciu proti Kurdom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecko v stredu ráno oznámilo, že spustilo cezhraničnú pozemnú operáciu voči kurdským militantom v severnom Iraku. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa ministerstva obrany v Ankare boli v severoirackom regióne Haftanin vysadené oddiely tureckej armády, ktoré zo vzduchu podporujú útočné vrtuľníky, ako aj ozbrojené a neozbrojené drony. Protiteroristickej operácii s označením Claw-Tiger predchádzala intenzívna delostrelecká príprava. Cieľom operácie je "zneutralizovať" bojovníkov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a "ďalšie teroristické elementy" ohrozujúce bezpečnosť obyvateľov a hraníc Turecka.

Ministerstvo nekonkretizovalo, koľko tureckých vojakov sa na operácii podieľa. Vojenský zásah bol podľa neho reakciou na zintenzívňujúce sa zastrašovanie a útoky na turecké stanovištia a základne v pohraničnej oblasti. Operácia zatiaľ prebieha úspešne a podľa plánu, uviedlo turecké ministerstvo. Iracké úrady ani predstavitelia irackého Kurdistanu sa k tureckému postupu bezprostredne nevyjadrili.

Už 15. júna Ankara spustila vo viacerých severoirackých regiónoch leteckú operáciu, v rámci ktorej podnikla nálety na vyše 80 povstaleckých cieľov. Turecko pravidelne podniká letecké údery a pozemné operácie proti kurdským separatistom, ktorí majú základne v hornatých oblastiach severného Iraku.

Viac o téme: OperáciaTureckoIrakKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu