Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Europoslanci majú obavy o stav právneho štátu v Maďarsku: Ohrozená demokracia a základné práva

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - V Maďarsku je ohrozená demokracia a základné práva. Vyplýva to zo štvrtkovej rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorí naliehavo žiadajú Európsku komisiu a Radu EÚ (členské štáty), aby chránili maďarských občanov a právny štát.

Poslanci EP vo štvrtok doobeda diskutovali o núdzových opatreniach prijatých v Maďarsku v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a o dopade zákona, ktorý koncom marca schválil maďarský parlament. Počas pandémie vláde dáva mimoriadne a časovo neohraničené právomoci, napríklad vládnutie pomocou dekrétov a ukladanie sankcií médiám za šírenie nepravdivých informácií o víruse.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Počas rozpravy, na ktorej sa zúčastnili aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a Nikolina Brnjacová ako  zástupkyňa chorvátskeho predsedníctva v Rade EÚ pre EP, väčšina rečníkov zdôraznila, že núdzové opatrenia prijaté maďarskou vládou na boj proti chorobe COVID-19 nie sú v súlade s pravidlami EÚ. Podľa europoslancov existuje rastúce riziko pre demokraciu v Maďarsku.

Viacero poslancov EP vyzvalo Európsku komisiu, aby dokončila kontrolu kritizovaných legislatívnych zmien a začala voči Maďarsku právne konanie o porušení povinností. Osobitne požiadali o zastavenie platieb Maďarsku cez budúci dlhodobý rozpočet EÚ (2021-2027) a s ním spojený plán obnovy európskej ekonomiky, pokiaľ nebudú dodržané princípy právneho štátu. Kritizovali tiež pasívny postoj Rady EÚ a trvali na tom, aby sa posunula vpred v rámci postupu podľa článku 7 Zmluvy o EÚ, ktorý inicioval europarlament.

Časť europoslancov obhajovala rozhodnutia demokraticky zvoleného parlamentu v Maďarsku a upozornila, že výnimočné opatrenia prijaté v tejto krajine sú porovnateľné s krízovými opatreniami, ktoré prijali iné členské štáty Únie, napríklad Francúzsko či Španielsko. EP už vo svojom uznesení zo 17. apríla uviedol, že rozhodnutia maďarského parlamentu na neurčitý čas predĺžiť výnimočný stav, splnomocniť vládu riadiť krajinu na základe dekrétov a oslabiť kontrolnú funkciu zákonodarného zboru sú "nezlučiteľné s európskymi hodnotami".

Poslanci vo štvrtok zdôraznili, že všetky opatrenia súvisiace s iniciatívami zameranými na boj proti šíreniu koronavírusu musia byť v súlade so zásadami právneho štátu, primerané, musia jasne súvisieť s prebiehajúcou krízou, ale zároveň musia byť časovo obmedzené a pravidelne preskúmavané.

Viac o téme: StavDemokraciaEuroposlanciPrávny štátMaďarskoZákladné práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu