Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prekvapivé výsledky nového výskumu: KORONAVÍRUS by sa mohol prenášať pri pohlavnom styku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Štúdia čínskych lekárov naznačila, že by sa nový koronavírus mohol prenášať aj pohlavným stykom. Ich zistenia sú však len predbežné a musia ich ešte preveriť ďalšie výskumy, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

Otázkou možného sexuálneho prenosu koronavírusu sa zaoberal tím lekárov z mestskej nemocnice vo východočínskom meste Šang-čchiou. Skúmali, či sa vírus SARS-CoV-2 vyskytuje aj v mužskom ejakuláte. Štúdiu realizovali na vzorke 38 mužov hospitalizovaných s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový typ koronavírusu. Prítomnosť vírusu sa zistila len u šiestich (16 percent) z nich. Podľa lekárov to však naznačuje, že by mohla existovať možnosť, hoci len malá, jeho prenosu pri pohlavnom styku. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Výskumníci však zdôraznili, že ich zistenia sú len predbežné a vykonané na príliš malej vzorke mužov, a že na otázku budú môcť dať spoľahlivú odpoveď až ďalšie výskumy. "Ak by sa dokázalo, že SARS-CoV-2 môže byť pohlavne prenosný... mohlo by zohrať kľúčovú úlohu pri prevencii, osobitne vzhľadom na skutočnosť, že SARS-CoV-2 bol zistený v ejakuláte uzdravujúcich sa pacientov," píše sa v štúdii, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

Nezávislí experti označili výsledky výskumu čínskych lekárov za zaujímavé. Varovali však pred predčasnými závermi, lebo viaceré predchádzajúce štúdie malého rozsahu koronavírus v mužskom ejakuláte nenašli. Upozornili tiež na skutočnosť, že potvrdenie prítomnosti SARS-CoV-2 v ejakuláte niektorých mužov ešte nedokazuje, že je vírus stále aktívny a schopný infikovať ďalšie osoby.  Ak by sa zistenia čínskych vedcov potvrdili, nebolo by to podľa vedcov až tak prekvapivé, vzhľadom na analógie s Ebolou, Zikou a mnohými ďalšími vírusmi.

Viac o téme: VýskumPrenosLekáriPohlavný stykČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu