Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kontroverzné tvrdenie matematika: Po 70 dňoch ochorenie zmizne... bez ohľadu na opatrenia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

IZRAEL - Izraelský matematik, vedec, dôstojník a bývalý politik Jicchak Ben-Israel vyslovil viac než odvážne tvrdenie. Uviedol, že jednoduchá štatistická analýza poukazuje na to, že COVID-19 dosahuje vrchol približne po 40 dňoch. Po 70 dňoch vírus podľa neho úplne zmizne.

Jicchak Ben-Israel pritom predpovedal, že vôbec nezáleží na tom, aké opatrenia urobia jednotlivé vlády, ani na tom, aké je miesto výskytu ochorenia. Jeho slová sa samozrejme okamžite stretli s kritikou. Zásadný nesúhlas vyslovil priamo v televíznej debate riaditeľ nemocnice a profesor Gabriel Barbash. O prípade informovali Novinky.cz.

Kontroverzné vyhlásenie

Matematik svoje kontroverzné vyhlásenie podložil výskumom, ktorý vykonal v spolupráci s kolegom na univerzite v Tel Avive. Z jeho záverov má vyplývať, že medzi výskytom a úbytkom nákazy po celom svete existuje určitý vzorec. Čísla teda podľa odborníka hovoria samé za seba. Jicchak Ben-Israel ale dodal, že niektoré opatrenia by sa mali dodržiavať. A to napríklad sociálny odstup. Zmysel však nevidí v ekonomickom obmedzovaní krajín.

Bývalý minister zdravotníctva Izraela Barbash však rozhodne nesúhlasí. "Ak by sme neurobili súčasné opatrenia, počet mŕtvych by bol výrazne vyšší," oponoval matematikovi. Ako odstrašujúci prípad pri tom uviedol mesto New York.

Ben-Israel poznamenal, že v Izraeli denne zomrie približne 140 ľudí. V súvislosti z nákazou podľa neho vyhasnú za deň dva životy. Ekonomické opatrenia ale znamenajú citeľný ekonomický prepad pre celú krajinu. A ako vníma situáciu v spomínanom New Yorku? Jeho slová sa podľa neho vzťahujú aj na svetovú metropolu. A teda, že po 40 dňoch tu začne klesať počet nakazených. New York pri tom v stredu skutočne oznámil pokles hospitalizácií a aj menej pacientov, ktorí sú odkázaní na pľúcne ventilátory.

Počet obetí v New
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kathy Willens)

Podľa matematika sú teda opatrenia v podobe karantény zbytočné. Stačil by sociálny odstup. Vysvetlenie našiel aj pre neútešnú situáciu v krajinách, medzi ktoré sa radí napríklad Taliansko. "Taliansky zdravotnícky systém bol preťažený už pred koronavírusom. Skolaboval už v roku 2017 pre chrípku," myslí si Ben-Israel. 

Jeho oponent v tejto záležitosti ale varoval, že s novým koronavírusom bude svet bojovať ešte dlhé mesiace. "Silno apelujem na všetkých, aby nenechali o opatreniach rozhodovať matematikov, ktorí nevedia vôbec nič o biológii," uzavrel.

Viac o téme: MatematikIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu