Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Česko poslalo do Talianska 110-tisíc rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

PRAHA - Na cestu do Talianska sa v pondelok vydal autobus so 110.000 rúškami, ktoré sú darom za ochranné pomôcky zhabané minulý týždeň v sklade v Lovosiciach. Autobusom do svojej vlasti cestuje aj 41 talianskych občanov, ktorých na spiatočnej ceste nahradia Česi vracajúci sa z Talianska. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

Rúška sú darom Taliansku, ktorý má nahradiť zdravotnícky materiál, ktorý bol zrejme darom Číny určeným pre čínskych krajanov v Taliansku. Uložené boli vo firemnom sklade v priemyselnej zóne v Lovosiciach. Českí colníci tam minulý utorok objavili 680.000 rúšok a 28.000 respirátorov. Následným vyšetrovaním sa zistilo, že časť z nich bola darom Červeného kríža mesta Čching-tchien ležiaceho v čínskej provincii Če-ťiang čínskym krajanom v Taliansku.

Minister vnútra ČR Jan Hamáček uviedol, že v Lovosiciach šlo o zásah polície proti špekulantom s rúškami. Firma ich podľa neho mala dodať zdravotníkom, ale na poslednú chvíľu sa snažila navyšovať cenu. Šéf českej diplomacie Tomáš Petříček uviedol, že Polícia ČR vyšetruje, ako tvárové masky skončili v sklade v Lovosiciach. "Aby som bol úprimný, Lovosice nie sú úplne na ceste z Číny do Talianska," povedal pre agentúru AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Zuzana Štíchová podľa Noviniek.cz uviedla, že Česko nečakalo na koniec vyšetrovania a vzhľadom na situáciu odoslalo náhradu za zhabané rúška ihneď. Kauza, ktorú niektoré médiá označili za krádež, rozhnevala Taliansko, ktoré je v súčasnosti globálnym epicentrom pandémie choroby COVID-19 s takmer 5500 úmrtiami a nemocnicami na pokraji kolapsu. Petříček na to podľa agentúry AFP reagoval tvrdením, že "Česká republika určite nič neukradla".

Taliansky denník La Repubblica v sobotu napísal, že české orgány zadržali čínske masky určené pre talianske nemocnice pod zámienkou zásahu proti priekupníkom. Dodal, že čínskym darom pre Taliansko boli všetky ochranné pomôcky zhabané v Lovosiciach, nie len ich časť.

Viac o téme: AutobusČeskoRúškaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu