Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európa prehráva boj s koronavírusom, v deň D prišla dobrá správa: Vedci prezradili, kedy by mohol byť prvý liek

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Podľa správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zo 16. marca celkový počet ľudí, ktorí zomreli na COVID-19 vo svete, prvýkrát prevýšil počet obetí v Číne. Vedci v americkom Seattli teraz testujú vakcínu založenú na poznatkoch z ťažkých infekcií z minulosti.

K 17. marcu bolo celosvetovo potvrdených 179 112 prípadov COVID-19 vrátane 81 116 v Číne. Z celkového počtu 7 426 úmrtí na túto chorobu bolo 3 231 v Číne. Európa však v ten deň zaznamenala najväčší 24-hodinový nárast nových infekcií, pričom po 16. marci bolo hlásených 8 507 nakazených osôb a 428 úmrtí. Niekoľko regiónov vrátane Somálska, Beninu, Libérie a Bahám zaznamenalo svoje prvé prípady.

17. marca sa v Spojených štátoch začali prvé klinické skúšky s vakcínami. Prvá fáza testov bola spustená v Seattli vo Washingtone. Štyria dospelí, prví zo 45 dobrovoľných účastníkov testov, dostali prvé dávky experimentálnej vakcíny vyvinutej na základe partnerstva medzi Národným ústavom pre alergiu a infekčné choroby USA (NIAID) a spoločnosťou Bionanology Moderna so sídlom v Cambridge v štáte Massachusetts. Aj keď je to dôležitý medzník, prvá fáza štúdie je len začiatkom dlhého procesu testovania bezpečnosti a účinnosti lieku.

Pokus sa vedie vo výskumnom ústave Kaiser Permanente Washington Health Research Institute a bude testovať rozsah dávok vakcíny. Počas nasledujúcich 6 týždňov dostanú účastníci prvé dávky, druhé o 28 dní neskôr. Následné návštevy osobne aj telefonicky vyhodnotia zdravie účastníkov počas 14-mesačného obdobia a vzorky krvi pomôžu vedcom vyhodnotiť imunitnú odpoveď tela na experimentálnu vakcínu.

Potenciálna vakcína je založená na kyseline RNA, ktorá usmerňuje telo, aby vytvorilo proteín nachádzajúci sa na vonkajšom obale koronavírusu. Vedci dúfajú, že to vyvolá imunitnú reakciu, ktorá chráni pred infekciou.

Prvá dobrovoľníčka, 45-ročná zdravá žena
Zobraziť galériu (3)
Prvá dobrovoľníčka, 45-ročná zdravá žena  (Zdroj: cbs news)

Tím v Moderne v minulosti pracoval na vakcíne proti respiračnému syndrómu na Strednom východe, ktorá bola spôsobená iným koronavírusom. Podobnosti vírusov pomohli vedcom pri hľadaní vakcíny proti COVID-19. Výsledkom bolo, že prvá fáza testovania bola „spustená rekordnou rýchlosťou“, ako vyhlásil riaditeľ NIAID Anthony Fauci. Trvalo iba 66 dní od genetického sekvenovania (určenia primárnej štruktúry nukleotidov v reťazci RNA, pozn. red.) vírusu po prvú injekciu vakcíny u človeka.

Vedci dúfajú, že počiatočné údaje z klinických skúšok budú k dispozícii do troch mesiacov. Ale aj v najlepšom prípade by vakcína nebola podľa NIAID široko dostupná verejnosti najmenej ďalší rok.

Viac o téme: VakcínaMŕtviInformácieNukleotidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu