Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hystéria okolo koronavírusu je omnoho nebezpečnejšia než sám vírus, tvrdí popredný český neurológ

Neurológ Martin Jan Stránský Zobraziť galériu (3)
Neurológ Martin Jan Stránský (Zdroj: TV dvojka)

PRAHA – Svet je v stave nadbytku informácií, ktoré sú prevažne dezinformáciami. A médiá k tomu prispievajú. Aj New York Times včera písal, že počet mŕtvych následkom koronavírusu stúpol o rekordný počet počas jedného dňa, hovorí popredný český neurológ Martin Jan Stránský

„Koronavírus nemožno podceniť. K dnešnému dňu zabil už niekoľko tisíc ľudí a bude ich viac. Ale minulý rok zomrelo len v USA 38-tisíc ľudí na obyčajnú chrípku,“ vyhlasuje popredný český neurológ Martin Jan Stránský, primár na Yalskej univerzite a zakladateľ polikliniky na Národní třídě v Prahe . „V Európe sa vytvorila skutočná hystéria, ktorá je i podľa nadnárodných zdravotníckych organizácií omnoho nebezpečnejšia než samotný vírus.“ Podľa neurológa to ukazuje, ako funguje celá spoločnosť a ľudský mozog. „Vo vzdialenej krajine sa stane niečo malé a všetci si hneď myslíme, že zomrieme. Svet je v stave nadbytku informácií, ktoré sú prevažne dezinformáciami. A médiá k tomu prispievajú. Aj New York Times včera písal, že počet mŕtvych následkom koronavírusu stúpol o rekordný počet počas jedného dňa. Išlo pritom o 200 ľudí, ktorí pre isté infekčné choroby umierajú každú hodinu! A nepíše sa o tom. Pôsobí to paniku,“ konštatoval v českej televíznej relácii Blízke stretnutia s moderátorkou Terezou Kostkovou.

Podľa Martina Jana Stránského hrozí ľudstvu omnoho väčšmi globálne otepľovanie a nedostatok vody. Ale to nikoho nezaujíma.

Cirkusový umelec Oleksiy Pinko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)
Pri vypuknutí koronavírusu funguje fakt, že ľudské predstavy sú vždy silnejšie než realita, hovorí neurológ. "Ak si predstavujeme, že nás zožerie lev, je to silnejšie ako predstava, že by nás nezožral. Pozitívne názory sa totiž tvoria v čelnom laloku, ktorý je relatívne mladý – u človeka vznikol len pred dvestotisíc rokmi, kým ostatné časti mozgu, kde vznikajú hrozivé predstavy, sú o niekoľko miliónov rokov staršie, takže mladšie pozitívne názory prebijú."

Kto umiera na koronavírus? Sú to tí starší, chudobnejší, slabší – hlavne z imunologického hľadiska. Vlani vo svete však zomrel jeden a pol milióna ľudí na HIV a 400-tisíc na osýpky, ale o tom sa toľko nepíše. Ministri zdravotníctva jednotlivých krajín vyzývajú obyvateľstvo, aby pre koronavírus neprepadalo panike. Nie je vraj na to dôvod. V prípade podozrenia majú ľudia kontaktovať lekára telefonicky. „Koronavírus je respiračné ochorenie, ktoré je síce mierne závažnejšie než chrípka, ale nie je to mor,“ uviedol na nedávnej tlačovej konferencii námestník ministra zdravotníctva Českej republiky Roman Prymula. „Niektorí ľudia sa správajú, akoby prišla morová rana a na druhý deň by sme mali vymrieť. To sa nikdy nestane.“

Hystéria okolo koronavírusu je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)
Pred prvou svetovou vojnou panovala podobná situácia ako dnes. Aj vtedy ako dnes mala kríza dopad na spoločnosť, ekonomiku, politiku. Dnes má koronavírus vplyv najmä na Čínu, ktorá začína byť nervózna. „Môže sa potom stať, že nejaká taiwanská rybárska loď pripláva priveľmi blízko k čínskemu pobrežiu, strhne sa prestrelka a už sa to začne,“ uvádza neurológ. Na základe nervozity, ako ju už aj v Európe cítime dnes, vznikajú potom svetové konflikty. Nie je to priamo koronavírus, ale masová nervozita, davová psychóza, ktorá môže vyvrcholiť svetovým konfliktom. Koronavírus je výzva - či ho vezmeme na vedomie s krajnou nervozitou alebo pokojne. Vyberme si teda radšej chladnú hlavu a rozvahu.

Viac o téme: MŕtviPanikaNeurológInformácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu