Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zázrak?! Lietadlo sa zrútilo do mora, nikomu sa nič nestalo... VIDEO Dramatického incidentu

(Zdroj: Repro foto FB/Queensland Police Service)

BRISBANE - Zázrak? Dramatický incident sa odohral na austrálskom Veľkom piesočnom ostrove (Fraser Island) a to len niekoľko metrov od obľúbenej pláže. Lietadlo sa zrútilo do mora, no pilotovi ani spolucestujúcemu sa nič nestalo. Informovali o tom ABC News, pričom policajné kamery zachytili dramatický moment pádu lietadla.

Do oceánu pri pobreží ostrova Fraser v južnom Queenslande v stredu narazilo ľahké lietadlo. Stalo sa to v stredu okolo 13:30 tamojšieho času a na miesto havárie boli povolané pohotovostné zložky. Informoval o tom portál ABC News. 

Pilot sa dostal do problémov, vyslal núdzový signál a po krúžení nad hladinov spadli s lietadlom do vody. Pilotovi Gerrymu Geltchovi a jeho cestujúcemu, praktikantovi, sa podarilo doplávať na breh, kde na nich už čakali záchranári. Utrpeli len ľahké zranenia. Stáli pri nich všetci svätí?! 

Záchranný vrtuľník ich vzal z ostrova a odviezol ich do nemocnice na pevnine. Inšpektor Tony Clowes z policajnej hliadky skupiny Maryborough uviedol, že lietadlo Air Fraser spadlo asi 150 metrov od pobrežia. "Našťastie pohotovostné služby a polícia boli v tom čase v blízkosti, takže reagovali veľmi rýchlo," uviedol. Queenslandská polícia zverejnila aj dramatické okamihy pádu lietadla. Kamery zachytili, ako lietadlo krúžilo nad morskou hladinou, až začalo klesať a nakoniec sa zrútilo do vody.

Pilot lietadla opísal osudové okamihy

Pilot Gerry Geltch, ktorý riadil lietadlo, povedal spoločnosti Seven News, že tesne pred haváriou trénoval nového pilota. "Samozrejme, že na plážové operácie potrebujú strašne veľa výcviku a my sme boli v polovici výcviku a robili sme niekoľko núdzových postupov a na jednom z okruhov prichádzajúcich do krajiny sme stratili kontrolu nad kormidla,“ doplnil.

"Museli sme prejsť na to, na čo sme trénovaní v núdzových postupoch, a držali sme lietadlo pod kontrolou, až sme sa, bohužiaľ, nemohli dostať na pobrežie a museli sme pristáť vo vode." dodal pilot.

Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy (ATSB) ešte nerozhodol, či haváriu vyšetrí. „ATSB bola informovaná o hlásenom priekope ľahkého lietadla Cessna 206 neďaleko ostrova Fraser v Queenslande,“ uviedol hovorca.

Viac o téme: PádLietadloFraser Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu