Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Ďalšia nájomná vražda? Bulharsko obvinilo troch Rusov pre prípad podobný Skripalovi

Emilijan Gebrev Zobraziť galériu (2)
Emilijan Gebrev (Zdroj: Profimedia)

SOFIA - Bulharsko obvinilo troch Rusov z pokusu o vraždu obchodníka so zbraňami. Prípad má väzbu na útok otravou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v Spojenom kráľovstve v roku 2018.

Bulharská generálna prokuratúra oficiálne obvinila troch Rusov z otravy podnikateľa Emiliana Gebreva, jeho syna a riaditeľa jeho firmy. Úrady v balkánskom štáte spolupracujú so Spojeným kráľovstvom a FBI na prípade otravy Emiliana Gebreva, šéfa firmy obchodujúcej so zbraňami a strelivom Emco OOD. Prípad sa podobal útoku na agenta Skripala a jeho dcéru v meste Salisbury v roku 2018.

Prokurátori vydali európske zatykače a požiadali o medzinárodné pátranie po troch nemenovaných ruských občanoch. Údajní útočníci použili v roku 2015 na otrávenie Gebreva, jeho syna a zamestnanca spoločnosti látku podobnú fosforu, informovala vo štvrtok prokuratúra, no podľa neoficiálnych zdrojov sa na mieste našli aj zvyšky novičoku..

VIDEO Ďalšia nájomná vražda?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Joel Harding)
Bulharsko, ktoré má podľa amerického denníka Bloomberg tradične silné kultúrne a hospodárske väzby so svojím spojencom za studenej vojny Ruskom, sa nepripojilo k väčšine štátov Európskej únie pri vyhostení ruských diplomatov, ktoré nasledovalo po otrávení Skripala vo Veľkej Británii. Vláda potom uviedla, že potrebuje viac dôkazov o účasti Ruska.

Sergej Fedotov, jeden z Rusov, ktorého britskí vyšetrovatelia podozrievajú, že má čosi do činenia s prípadom Skripal, v roku 2015 niekoľkokrát navštívil Bulharsko. Niektorí spoločníci Fedotova si rezervovali hotelovú izbu vedľa kancelárie Emco s priamym výhľadom na podzemné parkovacie garáže, uviedli minulý mesiac prokurátori. Jedným z možných dôvodov neúspešného útoku proti Gebrevovi mohol byť v tom čase vývoz zbraní na Ukrajinu. Gebrev v roku 2008 dodával zbrane aj Gruzínsku, keď malo konflikt s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu