Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Di Maio sa stretol s ministrami: Na večer plánuje dôležité oznámenie

Luigi Di Maio
Luigi Di Maio (Zdroj: YouTube)

RÍM - Taliansky minister vnútra a šéf koaličného Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio v stredu absolvoval v Ríme netradičné stretnutie s ďalšími ministrami talianskej vlády, ktorého obsah zostáva opradený tajomstvom. Na večer plánuje Di Maio zásadné vyhlásenie. Zatiaľ sa nevie, o čo by malo ísť, podľa viacerých talianskych médií však chce šéf talianskej diplomacie oznámiť odchod z čela Hnutia piatich hviezd. To by bola ďalšia rana pre toto politické zoskupenie, ktoré bolo ešte pred dvoma rokmi najsilnejšou stranou v Taliansku, no jeho popularita odvtedy kontinuálne klesá.

Di Maio sa v stredu nepristavil pri novinároch pri príchode ani pri odchode zo stretnutia s ministrami, čím celá kauza len nabrala na dramatickosti. Talianske médiá teraz netrpezlivo čakajú na jeho večerné vyhlásenie. Premiér Giuseppe Conte medzičasom vyhlásil, že bude Di Maiove rozhodnutie rešpektovať, nech už pôjde o čokoľvek. Dodal však, že ak by odstúpil z akejkoľvek funkcie, mrzelo by ho to prinajmenšom "v osobnej rovine".

Hnutie piatich hviezd, ktoré pôvodne založil populárny taliansky komik Beppe Grillo, získalo v parlamentných voľbách v roku 2018 až 33 percent hlasov, momentálne sa však jeho podpora pohybuje okolo pätnástich percent.

Podľa talianskych médií mu zrejme najviac poškodilo neuvážené vytvorenie koalície s nacionalistickou stranou Liga bývalého talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho. Už to stálo antiestablišmentové a skôr ľavicové a humanistické Hnutie piatich hviezd časť voličov, ktorým sa nepáčilo, že strana Salvinimu príliš ustupuje a nečinne sa prizerá jeho ťaženiu proti utečencom.

Ďalší voliči od strany podľa analytikov odskočili naopak po tom, čo sa so Salvinim a jeho Ligou v zlom rozišla a vstúpila do súčasnej koaličnej vlády s Demokratickou stranou.

Viac o téme: MinistriOznámenieTalianskoLuigi Di MaioHnutie piatich hviezd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu