Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Honorárny konzul Talianska mal kradnúť artefakty: Egyptský súd ho odsúdil na 15 rokov väzenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Bakkar)

KÁHIRA - Egyptský súd odsúdil v utorok bývalého honorárneho konzula Talianska Ladislava Otakara Skakala v neprítomnosti na 15 rokov väzenia pre obvinenia z pašovania artefaktov z Egypta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Verdikt proti Skakalovi, bývalému honorárnemu konzulovi so sídlom v meste Luxor, vydal káhirský trestný súd.

Vyšetrovatelia odhalili, že konzul s českými koreňmi sa spolu s troma Egypťanmi v roku 2017 podieľal na ilegálnych vykopávkach artefaktov v egyptskom Luxore. Artefakty prepravoval konzul do Talianska v lodnom kontajneri patriacom diplomatickému personálu. Egyptu vrátili zbierku 195 artefaktov a 21.585 mincí, ktoré konzul prepašoval, keď ich zadržali v talianskom prístavnom meste Salerno. Krádežiam historických pamiatok v Egypte sa mimoriadne darilo v rokoch po ľudovom povstaní v krajine z roku 2011 - pamiatky mizli z múzeí, skladov a lokalít ilegálnych vykopávok.

Portál iROZHLAS.cz vlani v septembri informoval, že český denník Mladá Fronta Dnes už v roku 2012 o Ladislavovi Otakarovi Skakalovi písal ako o príslušníkovi tretej alebo štvrtej generácii rodu Skákalovcov žijúcich v Egypte. Ide o rodinu pôvodom z obce Černilov v okrese Hradec Králové, ktorá na prelome 19. a 20. storočia v Egypte vyrábala a s úspechom predávala kovové výrobky ako balkóny, zábradlia alebo mreže. Ladislav Otakar Skákal sa narodil v roku 1957 talianskej matke. Podľa MF Dnes bol talianskym honorárnym vicekonzulom s českým pasom, dodal iROZHLAS.cz.

Viac o téme: KrádežArtefaktyKonzulTalianskoEgyptLadislav Otakar Skakal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu