Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty to povedali jasne! O odsune amerických vojakov nemienia s Irakom diskutovať

Americký vojaci.
Americký vojaci. (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Conroy)

WASHINGTON - Vláda Spojených štátov odmieta požiadavku irackého premiéra, aby vyslala do Iraku delegáciu, ktorá by začala prípravy na odsun 5200 amerických vojakov z tejto blízkovýchodnej krajiny. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusovej, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

"Akákoľvek delegácia vyslaná v súčasnosti do Iraku by sa venovala diskusiám o tom, ako sa čo najlepšie opäť prihlásiť k nášmu strategickému partnerstvu - nie diskusiám o stiahnutí vojakov, ale o našom správnom, náležitom silovom pôsobení na Blízkom východe," povedala Ortagusová. "Amerika je na Blízkom východe silou za dobro. Chceme byť priateľom a partnerom zvrchovaného, prekvitajúceho a stabilného Iraku," dodala hovorkyňa.

Washington obhajuje pokračujúcu prítomnosť amerických vojakov v Iraku tým, že sa zameriavajú na boj proti teroristickej organizácii Daeš. Iracký premiér v demisii Ádil Abdal Mahdí požiadal amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, aby vyslal do Iraku delegáciu, ktorej úlohou bude vypracovať mechanizmus odsunu amerických vojakov z tejto blízkovýchodnej krajiny. Podľa Mahdího kancelárie požiadavka zaznela v telefonáte v noci na piatok, ktorého iniciátorom bol Pompeo.

 Požadovaný mechanizmus má viesť k naplneniu uznesenia irackého parlamentu, ktoré vyzýva vládu, aby z Iraku vyhostila amerických a ďalších zahraničných vojakov. Mahdí povedal Pompeovi, že "americké sily vstúpili do Iraku a v irackom vzdušnom priestore lietajú drony bez povolenia od irackých orgánov, čo je porušením bilaterálnych dohôd".

Iracký premiér už v predchádzajúcich dňoch verejne oznámil, že americkí vojaci musia odísť z jeho krajiny. Reagoval tak na cielený útok amerického dronu pri letisku v Bagdade, pri bol zabitý vplyvný iránsky generál Kásem Solejmání.
 

Viac o téme: VojaciKonflikt USAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu