Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zelenskyj nevylúčil možnosť, že ukrajinské lietadlo zasiahla raketa: Irán zostrelenie popiera

Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí
Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok nevylúčil možnosť, že ukrajinské lietadlo, ktoré v stredu ráno havarovalo v Iráne, mohlo byť zostrelené raketou. Zdôraznil však, že táto možnosť nebola ani potvrdená, informovala agentúra AP.

"Teória o rakete ešte nebola vylúčená, ale ešte nebola ani potvrdená," napísal v piatok na Facebooku Zelenskyj. Pri havárii ukrajinského lietadla zahynulo všetkých 176 ľudí na palube. Väčšina cestujúcich smerovala cez Kyjev do Kanady. Ukrajinský prezident v piatok zopakoval výzvu smerom k "všetkým medzinárodným partnerom" - predovšetkým Spojeným štátom, Británii a Kanade -, aby poskytli kompletné údaje a dôkazy vzťahujúce sa k havárii.

Avizoval tiež, že priebeh vyšetrovania tragédie prediskutuje v piatok popoludní s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Západní lídri podľa AP naznačili, že lietadlo mohla v stredu skoro ráno neďaleko medzinárodného letiska v Teheráne neúmyselne zasiahnuť raketa zem-vzduch. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako Irán podnikol odvetný raketový útok na americké základne v Iraku. Išlo o reakciu na cielené zabitie iránskeho vojenského veliteľa Kásema Solejmáního z 3. januára americkým bezpilotným lietadlom.

Predstavitelia Iránu zavinenie havárie v dôsledku raketového úroku popreli. Pozvali však medzinárodných expertov vrátane zástupcov Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska i Kanady, aby spolupracovali na vyšetrovaní tragédie. Vyšetrovanie pádu lietadla má viesť iránsky úrad pre civilné letectvo. Pri havárii ukrajinského dopravného lietadla typu Boeing 737 zahynulo všetkých 176 osôb na palube. Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.  

Šéf iránskeho leteckého úradu poprel zostrelenie lietadla raketou

Riaditeľ iránskeho úradu civilného letectva Alí Ábedzáde označil v piatok za "isté", že ukrajinské lietadlo, ktoré sa zrútilo v stredu ráno blízko Teheránu, nebolo zostrelené raketou. Poprel tak verziu naznačovanú viacerými západnými politikmi, informovala tlačová agentúra AFP. "Jedna vec je istá: Toto lietadlo nebolo zasiahnuté raketou," povedal Ábedzáde na tlačovej konferencii v Teheráne. Pre stanovisko leteckého úradu sú podľa neho rozhodujúce úrade z letových záznamníkov, ktoré sa podľa neho našli neporušené a sú predmetom skúmania.

"Akékoľvek poznámky pred vyťažením týchto údajov... nie sú odborným stanoviskom," upozornil Ábedzáde. Vyjadril sa tak po tom, ako predstavitelia Británie aj Kanady uviedli, že zdroje z prostredia spravodajských služieb naznačujú zostrelenie lietadla v dôsledku pochybenia iránskej protivzdušnej obrany. Lietadlo Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) sa zrútilo v stredu skoro ráno, krátko po vzlietnutí z medzinárodného letiska v Teheráne, odkiaľ malo smerovať do Kyjeva. Haváriu neprežil nikto zo 176 osôb na palube. Medzi obeťami je 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov (vrátane 9 členov posádky), desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

K zrúteniu stroja došlo len niekoľko hodín po tom, ako Irán zaútočil balistickými strelami na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia aj americkí a spojeneckí vojaci. Útok na základne bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý zahynul pri útoku amerického dronu pri Bagdade. Ábedzáde ešte vo štvrtok vyhlásil, že dohady o zostrelení lietadla raketou "nedávajú zmysel", a poznamenal, že v tom istom čase a v tej istej výškovej hladine sa nachádzalo "niekoľko ďalších domácich i medzinárodných letov".

Iránske úrady umožnili, aby zvyšky havarovaného lietadla preskúmali ukrajinskí vyšetrovatelia, tí však svoje zistenia zatiaľ nezverejnili. Irán prizval na spoluprácu pri vyšetrovaní havárie zástupcov americkej spoločnosti Boeing, ako aj expertov z Ukrajiny, Spojených štátov, Francúzska a Kanady. Po internetových sociálnych sieťach sa rozšíril videozáznam, ktorý údajne zachytáva moment zásahu lietadla. Denník The New York Times tvrdí, že pravosť videa overil. Vidno na ňom rýchlo sa pohybujúci predmet stúpajúci k oblohe, potom jasný záblesk a po niekoľkých sekundách zvuk explózie.

Viac o téme: LietadloZostrelenieIránUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu