Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet obleteli zábery hrôzy! Ukrajinské lietadlo zostrelila raketa, VIDEO osudného okamihu

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Repro foto NYT)

TEHERÁN - Americký denník The New York Times vo štvrtok na svojej internetovej stránke zverejnil video, Ktoré zrejme ukazuje, ako iránska raketa neďaleko teheránskeho letiska zasiahla vo vzduchu lietadlo. Je to v oblasti, kde sa v stredu zrútil ukrajinský boeing, na ktorého palube zahynulo všetkých 176 osôb. The New York Times uviedol, že záznam je overený.

Na zábere je vidieť malý výbuch v blízkosti teheránskeho letiska. Boeing potom podľa The New York Times ešte niekoľko minút pokračoval v lete, načo sa obrátil späť smerom k letisku. Vtedy už prestal vysielať signál, horel, následne explodoval a zrútil sa.

„Boli prijaté signály z aktivovaného radaru systému SA-15 (Tor-M1). Krátko nato satelity zaregistrovali infračervené záblesky z dvoch odpálení rakiet a krátko nato ďalší infračervený záblesk z výbuchu,“ informovala CBS a citovala zdroje amerického ministerstva obrany.

Podľa portálu Bild sú si spravodajskí experti v Pentagone sú istí, že let PS752 spoločnosti Ukraine Airlines bol zostrelený nad Iránom. Úradníci Pentagonu, ako aj iracká spravodajská služba teraz potvrdzujú, že "let PS752 bol v stredu ráno zostrelený pomocou protilietadlovej rakety," ktorú BILD predtým identifikovala ako možnú príčinu.

Iránci ukázali čiernu skrinku

Už pred tým sa objavili špekulácie a dôkazy, že lietadlo bolo zostrelené. V stredu zverejnili fotografie, na ktorých majú časti vrakov podivné malé otvory a praskliny, ktoré mohli byť dôsledkom výbuchu protilietadlovej rakety.

Svet obleteli zábery hrôzy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Ukrajinské lietadlo zostrelili, tvrdia západní lídri

Justin Trudeau, premiér Kanady, ktorej občania predstavujú desiatky obetí stredajšej katastrofy, vo štvrtok s dovolaním na tajnej služby povedal, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán. Obdobný názor vyhlásili aj predstavitelia Spojeného kráľovstva, USA i Austrálie. Podľa nich sa tak stalo zrejme omylom.

Boeing 737-800 ukrajinských aeroliniek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photos/Mohammad Nasiri)

"Máme informácie od viacerých zdrojov vrátane našich spojencov a našich spravodajských služieb. Dôkazy naznačujú, že lietadlo zostrelila iránska raketa typu zem vzduch," oznámil na tlačovej konferencii v Ottawe kanadský premiér Justin Trudeau. Podobne sa neskôr vyjadrili aj britský premiér Boris Johnson a jeho austrálsky kolega Scott Morrison. "Všetky informácie, ktoré nám dnes preložili, nenaznačujú úmyselný čin," vyhlásil predseda austrálskej vlády.

Justin Trudeau
Zobraziť galériu (6)
Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Lahodynskyj/The Canadian Press)

Americký prezident Donald Trump naznačil, že verí, že za pád lietadla môže Irán a zamietol pôvodné tvrdenia Teheránu, že havarovalo v dôsledku mechanického problému. "Niekto na druhej strane mohol urobiť chybu," vyjadril sa šéf Bieleho domu.

Šéf iránskeho leteckého úradu zostrelenie popiera

Riaditeľ iránskeho úradu civilného letectva Alí Ábedzáde označil v piatok za "isté", že ukrajinské lietadlo, ktoré sa zrútilo v stredu ráno blízko Teheránu, nebolo zostrelené raketou. Poprel tak verziu naznačovanú viacerými západnými politikmi, informovala tlačová agentúra AFP.

"Jedna vec je istá: Toto lietadlo nebolo zasiahnuté raketou," povedal Ábedzáde na tlačovej konferencii v Teheráne. Pre stanovisko leteckého úradu sú podľa neho rozhodujúce úrade z letových záznamníkov, ktoré sa podľa neho našli neporušené a sú predmetom skúmania.

Svet obleteli zábery hrôzy!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

"Akékoľvek poznámky pred vyťažením týchto údajov... nie sú odborným stanoviskom," upozornil Ábedzáde. Vyjadril sa tak po tom, ako predstavitelia Británie aj Kanady uviedli, že zdroje z prostredia spravodajských služieb naznačujú zostrelenie lietadla v dôsledku pochybenia iránskej protivzdušnej obrany.

Letecké nešťastie sa stalo niekoľko hodín potom, čo iránska armáda vypálila rakety na dve základne v Iraku, kde sú rozmiestnení aj vojaci Spojených štátov. Išlo o odvetu za atentát na elitného iránskeho generála kasematy Solejmáního, ktorý prišiel o život pred týždňom pri raketovom útoku amerického Drone neďaleko bagdadského letiska.

Viac o téme: ZostrelenieLetecké nešťastieIránUkrajinský boeing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu