Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina vyšetruje sedem možných príčin havárie lietadla v Iráne

Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí
Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

KYJEV - Ukrajina vyšetruje sedem možných príčin havárie ukrajinského lietadla pri Teheráne. S odvolaním sa na vyhlásenie tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexija Danilova pre švédsku televíziu TV4 o tom informovala agentúra AP.

Danilov v rozhovore nešpecifikoval, o aké verzie ide, avšak zdôraznil, že na mieste katastrofy, ktorá si vyžiadala životy 176 ľudí, pracujú experti z Ukrajiny. "Čo sa týka spolupráce s iránskou stranou, sme nateraz spokojní a dúfame, že v podobnom duchu bude pokračovať aj naďalej. Ide momentálne o veľmi komplikovanú oblasť... My však dúfame, že súčinnosť bude pokračovať takto pokojne," uviedol Danilov.

Ukrajina má podľa jeho slov v Iráne 45 vyšetrovateľov, ktorí majú prístup k troskám lietadla. Tajomník zároveň oznámil, že už je takmer dokončený zber genetických vzoriek, čo následne umožní repatriáciu tiel obetí do ich domovských krajín.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko podľa agentúry AFP medzitým ohlásil, že experti z Ukrajiny už dostali k dispozícii nahrávky z čiernych skriniek, pričom zdôraznil, že Irán na vyšetrovaní katastrofy "plne spolupracuje".

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, 63 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti.

Viac o téme: HaváriaLietadloIránUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu