Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lovci vleteli do oka smrtiaceho hurikánu Dorian: VIDEO Unikátne zábery odhalili prekvapenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/NOAA/ArcticAirDoctor)

MIAMI - Hurikán Dorian, ktorý od víkendu trápi Bahamy, si v tomto ostrovnom štáte už vyžiadal sedem obetí. V nedeľu dosiahol najvyššiu piatu kategóriu s maximálnou rýchlosťou vetra až 267 kilometrov za hodinu. Podľa Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13-tisíc domov. Práve v nedeľu sa vydali na prieskum ničivého živlu aj piloti leteckých síl USA, prezývaní lovci hurikánov, ktorí zmapovali smrtiacu búrku priamo z epicentra. Zábery, ktoré priniesli z oka hurikánu, sú naozaj fascinujúce.

Hurikán Dorian si vyžiadal ďalšie dve obete: Dnes dorazí na pobrežie USA, ľudí museli evakuovať

Letka Spojených štátov, ktorá sa venuje prieskumu počasia pre NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru), sa vydala na svoju misiu ráno 1. septembra. Dostala sa priamo až do oka hurikánu Dorian, kde sa jej podarilo natočiť zaujímavé zábery. Po prelete hustými oblakmi s takmer nulovou viditeľnosťou sa predrali do epicentra, kde vládlo príjemné jasné počasie a bolo vidno slnko.

Národné centrum pre hurikány (NHC) najnovšie uvádza, že hoci slabne sila vetra, hurikán sa rozširuje čo do objemu, a to až na takmer 100 kilometrov od stredu. Smerom na severozápad sa pohybuje rýchlosťou zhruba troch kilometrov za hodinu.

V utorok večer miestneho času (v noci na stredu SELČ) sa hurikán podľa NHC priblížil k východnému pobrežiu Floridy, odkiaľ bude nad Atlantikom tesne pri pobreží postupovať na sever k Georgii a Južnej Karolíne. Pri týchto štátoch sa očakáva v stredu neskoro večer a vo štvrtok. V zasiahnutých oblastiach boli vyhlásené evakuácie obyvateľov.

Viac o téme: DorianLovci hurikánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu