Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump vyjadril svoje najhoršie obavy: KĽDR podozrievajú z porušenia dohody o zbrojení

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump bude "veľmi, veľmi sklamaný z predsedu Kima", ak sa ukážu ako správne informácie naznačujúce, že Severná Kórea začala znovu budovať zariadenie na testovanie rakiet. Tento týždeň sa objavili správy, že Severná Kórea (KĽDR) obnovila aktivity v zariadení Sohe, ktoré malo dvojitý účel - testovali sa tam rakety, ktoré by dokázali niesť jadrové zbrane, a odpaľovali sa družice.

V areáli pritom neboli badateľné žiadne aktivity od vlaňajšieho augusta. Podľa odborníkov tam predtým - po historickom júlovom summite amerického prezidenta Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una - zlikvidovali a demontovali niektoré zariadenia. Satelitné zábery z posledných týždňov však naznačujú, že v areáli Sohe, nachádzajúcom sa na západnom pobreží KĽDR, došlo k obnoveniu aktivity.

Trump vyjadril svoje najhoršie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/DigitalGlobe, a Maxar company, via AP)

Americká televízia NBC News informovala, že práce v Sohe sa začali približne v čase, keď mal Trump stretnutie so severokórejským vodcom Kimom vo vietnamskej metropole Hanoj. Tento samit sa však skončil predčasne a nepriniesol riešenie žiadneho z problémov, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Škaredý problém

"Bol by som veľmi, veľmi sklamaný z predsedu Kima a nemyslím si, že naozaj budem, ale uvidíme, čo sa stane. Budeme to sledovať. Nakoniec sa to vyrieši," povedal Trump v Bielom dome, keď od novinárov dostal otázku o uvedených správach. "Máme tam veľmi škaredý problém. Musíme ten problém vyriešiť," vyhlásil prezident.

Trump odišiel z hanojského samitu so slovami, že Severokórejčania naliehali na zrušenie širších sankcií, čo bol ochotný ponúknuť výmenou za obmedzenie ich jadrových programov, ktoré nevyhovovali požiadavkám Washingtonu.

Donald Trump a Kim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci, File)

Severokórejčania následne tvrdili, že žiadali iba čiastočné zrušenie sankcií, a naznačili, že nebudú ochotní rokovať o horších podmienkach, než o tých, ktoré navrhli už pôvodne.

Spojené štáty oficiálne stále žiadajú úplné, overiteľné a nezvratné odstránenie severokórejských jadrových zbraní (denuklearizáciu), hoci je čoraz jasnejšie, že Pchjongjang sa pravdepodobne týchto zbraní nevzdá výmenou za sľuby v ekonomickej oblasti.

Viac o téme: Donald TrumpSeverná KóreaDenuklearizáciaKĎR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu