Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA nepristúpia na postupnú denuklearizáciu KĽDR: Nevylúčili ani ďalší summit

Stretnutie Donalda Trumpa a Kim Čong-una
Stretnutie Donalda Trumpa a Kim Čong-una (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

WASHINGTON - Osobitný vyslanec Spojených štátov pre Severnú Kóreu Stephen Biegun v pondelok uviedol, že USA nepristúpia na postupné jadrové odzbrojovanie KĽDR. Ich cieľom je úplná denuklearizácia Kórejského polostrova do konca prvého funkčného obdobia amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra AFP.

"Denuklearizáciu nebudeme uskutočňovať postupne," povedal Biegun. Napriek tomu, že Trumpova administratíva nie je vo veci jadrového odzbrojenia KĽDR viazaná žiadnym časovým rozvrhom, chcú Spojené štáty dosiahnuť úplnú a overiteľnú denuklearizáciu KĽDR do konca Trumpovho funkčného obdobia v januári 2021.

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Andrea Thompsonová v pondelok pripustila, že by sa mohol konať v poradí už tretí summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Termín jeho konania však zatiaľ stanovený nebol, informovala agentúra DPA.

"Minister (zahraničných vecí Mike Pompeo) aj prezident (Donald Trump) jasne povedali, že zostávajú otvorení dialógu. Dátum v kalendári poznačený nemajú, ale naše tímy na tom pracujú," povedala Thompsonová na medzinárodnej konferencii o jadrovej politike vo Washingtone. "A či bude ďalší summit? No, ja si myslím, že áno," dodala námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia a medzinárodnú bezpečnosť.

Druhý summit Trump-Kim, ktorý sa konal 27. a 28. februára vo vietnamskej metropole Hanoj, sa skončil predčasne. Americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca údajne žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel. Uviedol, že Kim Čong-un žiadal len čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.

Viac o téme: SummitUSADonald TrumpKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu