Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO V Indonézii vyplavilo mŕtvu veľrybu: Zhrození ochranári, jej žalúdok ukázal smutnú realitu

V žalúdku mŕtveho vorvaňa našli takmer šesť kíl plastového odpadu Zobraziť galériu (3)
V žalúdku mŕtveho vorvaňa našli takmer šesť kíl plastového odpadu (Zdroj: SITA/Muhammad Irpan Sejati Tassakka, AKKP Wakatobi via AP)

JAKARTA - V žalúdku mŕtveho vorvaňa tuponosého, ktorého telo vyplavilo na morský breh v národnom parku v Indonézii, našli takmer šesť kilogramov plastového odpadu. Medzi odpadkami bolo 115 plastových pohárov, štyri plastové fľaše, 25 sáčkov či napríklad aj pár gumených sandálov. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vedenie zmieneného parku.

Rozkladajúce sa telo 9,5 metrového vorvaňa objavili v pondelok večer neďaleko ostrova Kapota v indonézskom národnom parku Wakatobi. Nález vyvolal medzi ochrancami životného prostredia zdesenie. "Síce sme neboli schopní určiť príčinu smrti, fakty, ktoré vidíme, sú skutočne hrozné," uviedla pre agentúru AP Dwi Supraptiová z indonézskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF). Pre pokročilý stav rozkladu tela vorvaňa nebolo možné stanoviť, či jeho uhynutie zapríčinil práve plast. 

V žalúdku mŕtveho vorvaňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Muhammad Irpan Sejati Tassakka, AKKP Wakatobi via AP)

Vyhadzovanie plastov do oceánu je značným problémom pre viaceré krajiny juhovýchodnej Ázie vrátane Indonézie. Až 60 percent plastového odpadu, ktorý skončí v oceánoch sa tam dostane práve v niektorej z pätice ázijských krajín - Číne, Indonézii, Filipínach, Vietname a Thajsku, upozorňuje správa environmentalistov z organizácií Ocean Conservancy a McKinsey Center for Business and Environment z roku 2015. 

V žalúdku mŕtveho vorvaňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Muhammad Irpan Sejati Tassakka, AKKP Wakatobi via AP)

Práve plastovým vreckám a taškám sa pritom pripisuje zodpovednosť za každoročný úhyn stoviek morských živočíchov. Vedci zároveň varujú, že ak nedôjde k obmedzeniu plastového odpadu, mohlo by sa jeho množstvo v oceánoch v nasledujúcom desaťročí dokonca strojnásobiť. OSN koncom vlaňajšieho roka informovala, že v moriach a oceánoch skončí každoročne zhruba 10 miliónov ton plastového odpadu, ktorý pácha na podmorskom živote "nenapraviteľné škody".

Viac o téme: OdpadVeľrybaVorvaňIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu