Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Identifikovali strelca z baru v USA: VIDEO Pri krvavej masakre zabil najmenej 12 ľudí

Zobraziť galériu (20)
(Zdroj: SITA/AP/Mark J. Terrill)

KALIFORNIA - V stredu približne okolo 23.20 miestneho času boli do podniku Borderline Bar & Grill v Thousand Oaks v americkom štáte Kalifornia privolaní policajti, záchranári a špeciálne jednotky SWAT. Podľa portálu The Ventura County Star došlo k streľbe, pri ktorej bolo vypálených okolo 30 rán. Útočník zastrelil 12 ľudí, oznámil miestny šerif Geoff Dean. Medzi mŕtvymi je aj zástupca šerifa. Ďalších až 12 osôb bolo zranených. Trinástym mŕtvym je strelec, ktorého telo sa našlo vo vnútri baru. Motív útoku nie je jasný. Americké úrady už identifikovali strelca aj zbraň, ktorú použil. Jeho meno je Ian David Long.

Masová vražda počas bohoslužby: FOTO Strelec (46) zabil 11 veriacich, Trump chce trest smrti

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného príslušníka bezpečnostných zložiek, mal muž 28 rokov a bol vyzbrojený krátkou zbraňou Glock 21 s kalibrom 45, keď spustil paľbu. Uviedol, že polícia už v minulosti prišla s Longom niekoľkokrát do kontaktu, napríklad pri dopravnej nehode alebo pri výtržnosti z apríla tohto roku, keď museli do jeho domu prísť muži zákona. Policajti vtedy uviedli, že sa choval zlostne a iracionálne. Špecialisti z tímu skúmajúceho jeho duševné zdravie však usúdili, že ho netreba dávať do väzby.

Ian David Long
Zobraziť galériu (20)
Ian David Long  (Zdroj: Facebook)

Podľa televíznej stanice CNN slúžil v námornej pechote od augusta 2008 do marca 2013. Podľa úradov a svedkov mal páchateľ na sebe čierne oblečenie s kapucňou a nič nehovoril, keď strieľal v priestoroch baru plného ľudí. Vypálil niekoľko výstrelov, hodil na ľudí dymovnice a v streľbe pokračoval. Miestna polícia pre denník Los Angeles Times uviedla, že v bare padlo najmenej 30 výstrelov. V podniku sa v tom čase nachádzali stovky mladých ľudí, keďže sa tam konala študentská akcia.

Jednou z obetí je Ron Helus, zástupca šerifa, ktorý bol v službe 29 rokov, napísala CNN. "Ron bol oddaný svojej práci, a ako som dnes povedal jeho žene, zomrel ako hrdina, keď išiel zachraňovať životy," uviedol šerif Geoff Dean. Dodal, že miesto činu "vyzerá desivo". "Všade je krv," povedal novinárom.

Ron Helus
Zobraziť galériu (20)
Ron Helus  (Zdroj: FB/Ron Helus)

Identifikovali strelca z baru
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP/KABC)

Ron Helus ako jeden z prvých reagoval na volanie o pomoc na linke 911. Na miesto činu dorazil spolu s hliadkujúcim policajtom a keď počuli streľbu, išli dovnútra. Vtedy Helusa zasiahlo niekoľko striel. Jeho kolega ho vytiahol von, kde čakali, až dorazí zásahová jednotka. Zástupca šerifa svojim zraneniam podľahol neskôr v nemocnici. Keď dovnútra baru vstúpili asi po 15 minútach ďalší policajti, našli tam mŕtveho i strelca. Podľa šerifa nebolo jasné, či sa zabil sám alebo ho usmrtili príslušníci bezpečnostných zložiek.

Podľa očitých svedkov muž v bare plnom ľudí vypálil z ručnej zbrane niekoľko výstrelov, následne tam hodil dymovnice a opäť pálil. Útočník mal údajne okolo 20 rokov, blízkovýchodný vzhľad, briadku a bol celý oblečený do čierneho.

Osud útočníka, o ktorého motíve sa zatiaľ nič nevie, najprv nebol známy. Neskôr hovorca miestneho šerifa uviedol, že strelca našli mŕtveho vo vnútri baru. Šerifov zástupca nespresnil, ako muž zomrel.

Identifikovali strelca z baru
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark J. Terrill)

Zranenia utrpelo viacero osôb, ich presný počet zatiaľ nie je známy. Šerif hovoril predbežne o 12 postrelených. Miestne správy naznačujú 11 až 20 zranených.

Identifikovali strelca z baru
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP/KABC)

Hasičské oddelenie okresu Ventura varovalo na Twitteri obyvateľov, aby sa oblasti vyhli.

V čase incidentu sa konala v podniku akcia s názvom College Country Night. Bar sa hrdí tým, že poskytuje "najväčší tanečný parket v meste". Vo vnútri bolo údajne okolo dvesto hostí, väčšinou mladých ľudí.

Identifikovali strelca z baru
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP/KABC)

Hostia sa pri útoku schovali napríklad na toaletu alebo do podkrovia budovy.

Identifikovali strelca z baru
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark J. Terrill)

Svedkovia dodali, že na mieste vypukla panika a niektorí začali stoličkami rozbíjať okná, aby sa dostali von. Na mieste zasahovali policajti, prišli tiež hasiči a sanitky.

"Môžem povedať, že došlo k niekoľkým úmrtiam a viacerým zraneniam, medzi obeťami je jeden zo šerifových zástupcov, ktorý prišiel na miesto pri prvom volaní, rovnako ako aj strelec," uviedol pre médiá hovorca miestneho šerifa Eric Buschow.

"Bol som podrobne informovaný o tej hroznej streľbe v Kalifornii. Zástupcovia orgánov činných v trestnom konaní, záchranné a policajné zložky spolu s FBI sú na mieste," napísal v prvej reakcii na twitteri americký prezident Donald Trump.

Viac o téme: StreľbaUsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu