Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Veľký úlovok polície, špekulantom plán nevyšiel: Kufre plné kokaínu, stratili ťažké milióny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: NCA)

LONDÝN - Podnikatelia cestujúci na koncert popovej hviezdy Bruna Marsa? Štvorici špekulantov táto pretvárka nevyšla. Po tom, čo im britská polícia v januári klepla po prstoch a odhalila takmer pol tony kokaínu, ktorý sa pokúsili prepašovať, už poznajú aj tvrdý verdikt.

Dvojica Britov Martin James Neil (49), Alessandro Iembo (28) a Španiel Victor Franco-Lorenzo (40) si odsedia až 24 rokov, ich ďalší komplic z Pyrenejského polostrova Jose Ramon Migueles-Botas (56) dostal dvadsať rokov. Ďalšieho muža, brata Jamesa Neila, spod obžaloby oslobodili.

Štvorica sa do Spojeného kráľovstva pokúsila prepašovať 79-percentný kokaín v hodnote viac ako 41 miliónov libier (45 miliónov eur). Muži, ktorí sa tvárili ako „lídri v oblasti kryptomien", boli zastavení po prílete z Bogoty na letisku Farnborough v meste Hampshire. Polícia u nich v pätnástich kufroch našla takmer pol tony drogy.

National Crime Agency

Four men who hired a private jet to smuggle half a tonne of cocaine into the UK from Colombia have been jailed for a total of 92 years. The group had posed as businessmen involved in the world of...

Falošní policajti

Ako informovala kolumbíjska polícia, kriminálnici sa pokúsili systém oklamať vynaliezavými spôsobmi. Okrem použitia obrnených vozidiel na prepravu drog si najali aj falošných policajtov so psami, ktorí mali vyvolať dojem kontroly batožiny plnej kokaínu pred nástupom v Bogote.

Muži použili na prepravu súkromné lietadlo spoločnosti DIamonté Jets za 138-tisíc libier. Drogy v kufroch sa ani nepokúsili zamaskovať - pod niekoľkými špinavými kúskami oblečenia sa nachádzalo 513 kociek kokaínu, ktoré dokopy vážili približne 500 kilogramov

VIDEO Veľký úlovok polície,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NCA)

VIDEO Veľký úlovok polície,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NCA)

Ako tvrdí Ian Truby z National Crime Agency, hoci nešlo o príliš sofistikovaný pokus, muži disponovali silnou finančnou podporou. Peniaze, ktoré mohli drogoví pašeráci zarobiť, budú podľa neho veľkou ranou pre všetky strany zainteresované do tohto obchodu.

„Títo muži vybočili zo svojich zdanlivo normálnych životov ako murári a čašníci, aby sa tvárili ako podnikatelia používajúci luxusné autá, hotely a dokonca aj súkromné lietadlo, aby sa pokúsili úspešne dotiahnuť akciu, ktorá im mala priniesť milióny," povedal Truby.

Viac o téme: DrogyKokaínPašovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu