Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Boj o katalánsku nezávislosť vrcholí: Deň kontroverzného referenda, tvrdé zásahy polície

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

BARCELONA - Davy sa zhromažďujú pred volebnými miestnosťami v školách a verejných budovách v Barcelone a ďalších katalánskych mestách, aby odovzdali svoje hlasy v dnešnom referende o nezávislosti Katalánska, informuje agentúra AP.

Voliči začali prichádzať pred úsvitom, aby sa pridali k rodičom, deťom a aktivistom, ktorí obsadili budovy v rozpore s rozhodnutím súdu zakazujúcim využívanie verejných lokalít na nelegálny plebiscit.

Nepokoje v Katalánsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Ústredná španielska vláda v Madride sa usiluje zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu. Ten už pozastavil platnosť zákona a vyhlášky o vypísaní referenda, ako aj legislatívu, ktorá by mala v prípade vyhlásenia nezávislosti Katalánska slúžiť ako dočasná ústava novej republiky.

Zástanca samostatnosti Katalánska na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Katalánski separatisti medzičasom znížili na polovicu odhady očakávanej účasti v dnešnom referende. Vzhľadom na represívne kroky Madridu by sa podľa nich dalo považovať za veľký úspech, ak by za nezávislosť hlasoval zhruba milión z celkového počtu 5,3 milióna voličov. 

Do davu aj strieľali

Najmenej 38 zranených si vyžiadali do dnešného poludnia zásahy španielskej polície proti ľuďom, ktorí sa v Katalánsku pokúšali hlasovať v referende o nezávislosti tohto regiónu. Tri osoby utrpeli ťažké zranenia, uviedol denník El Periódico s odvolaním sa na regionálne ministerstvo zdravotníctva.

Jedno z mnohých videí zachytávajúcich policajné zásahy zverejnil na Twitteri aj redaktor El Periódica Xabier Barrena, ktorého policajti pred školou Ramona Llulla v Barcelone zasiahli obuškami a kopali.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont, ktorý už hlasoval, ale v inej miestnosti, ako pôvodne zamýšľal, obvinil vládu v Madride, že používa "neoprávnené a úplne neadekvátne a nezodpovedné násilie", to však pomohlo zbaviť sa všetkých pochybností pri hlasovaní. Pobúrenie z toho, čo sa deje v Katalánsku, vyjadrila dnes i britská spisovateľka J.K. Rowlingová. "Je to odpudzujúce a neospravedlniteľné," napísala na Twitteri.

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull podľa agentúry AP oznámil, že vzhľadom na napätú situáciu môžu občania voliť všade, kde nájdu otvorenú volebnú miestnosť. Môžu odovzdať aj hlasovacie lístky, ktoré si stiahli z internetu a vytlačili doma. Organizátori referenda tvrdia, že otvorených je 73 percent z 2315 volebných miestností.

VIDEO Boj o katalánsku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Najprudšie zrážky vypukli v katalánskej metropole Barcelona, kde polícia násilím zabránila niekoľkým stovkám ľudí vstúpiť do volebnej miestnosti. Na rozohnanie davov používa aj gumené projektily. 

Šefčovič: Referendum o Katalánsku je vnútornou záležitosťou Španielska

Situácia v Španielsku je v súvislosti s dnešným referendom v Katalánsku napätá, najdôležitejšie je zvládnuť dnešný deň bez ujmy na zdraví a dramatickejších chvíľ. Uviedol to v relácii RTVS O 5 minút 12 podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Ako predstaviteľ EK konštatoval, ide o vnútornú záležitosť Španielska, pričom je potrebné rešpektovať ich ústavný poriadok. "Je treba rešpektovať španielske zákony. Ide o citlivú vnútropolitickú záležitosť a očakáva sa, že to politická španielska reprezentácia zvládne," dodal.

Viac o téme: ReferendumŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu