Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Eurokomisia posiela Česko na súd: Toto je dôvodom žaloby

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes v rámci októbrového balíka rozhodnutí týkajúcich sa prípadov porušenia európskeho práva zažalovala Českú republiku a Luxembursko na Súdnom dvore EÚ, pretože nesplnili svoje povinnosti v súlade s platnými pravidlami o voľnom pohybe pracovníkov v ostatných členských krajinách Únie.

Komisia v legislatívnej kapitole "Zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie" rozhodla o postúpení oboch krajín na Súdny dvor EÚ, lebo v oblasti voľného pohybu pracovníkov neoznámili úplné zavedenie právnych predpisov Únie do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. ČR a Luxembursko smernicu o opatreniach uľahčujúcich mobilným pracovníkom výkon ich práv v súvislosti so slobodou pohybu pracovníkov nezaviedli do vnútroštátnych právnych predpisov viac ako rok po uplynutí lehoty na transpozíciu.

Zákony, iné právne predpisy a správne opatrenia členských štátov, potrebné na dosiahnutie súladu s uvedenou smernicou, mali nadobudnúť účinnosť do 21. mája 2016 a eurokomisia o nich mala byť ihneď informovaná. Hoci EK zaslala formálnu výzvu a odôvodnené stanovisko, v ktorých žiada Luxembursko a ČR, aby oznámili úplný súlad so smernicou, Luxembursko oznámilo opatrenia zavádzajúce smernicu EÚ do vnútroštátnej legislatívy iba čiastočne a Česká republika transpozíciu smernice neoznámila vôbec.

Komisia zároveň požiadala Súdny dvor EÚ, aby Českej republike uložil penále za každý deň vo výške 33.510,40 eur a Luxembursku pokutu vo výške 6528 eur denne, až kým obe krajiny predmetnú smernicu úplne nezakomponujú do svojej vnútroštátnej legislatívy.

Voľný pohyb pracovníkov je jednou z najväčších výhod jednotného trhu. Podľa posledného prieskumu Eurobarometra vyše 80 percent Európanov podporuje voľný pohyb občanov EÚ, ktorí môžu žiť, pracovať, študovať a podnikať kdekoľvek na území Únie.

Európska komisia vystupňovala tlak na Maďarsko vo veci mimovládok

Európska únia oznámila, že keďže sa Maďarsko nezaoberalo výhradami Bruselu voči novému zákonu o mimovládnych organizáciách, vystupňuje právne kroky voči maďarskej vláde. Európska komisia, výkonný orgán únie, v stredu uviedla, že prípad posunie Súdnemu dvoru Európskej únie, pokiaľ sa Budapešť do jedného mesiaca nezariadi podľa "odôvodneného stanoviska" Bruselu.

Európska komisia začala konať voči Maďarsku v júli pre jeho kontroverzný zákon regulujúci činnosť mimovládnych organizácií. Podľa zákona, ktorý prijal maďarský parlament v júni, musia všetky mimovládne organizácie, ktoré dostávajú zo zahraničia viac ako 26-tisíc dolárov ročne, nahlásiť túto skutočnosť súdu a zverejniť svojich donorov. Ak to nedodržia, hrozia im vysoké pokuty alebo aj zákaz činnosti.

Ďalej zákon vyžaduje od všetkých organizácií, ktoré dostávajú príspevky zo zahraničia, aby túto skutočnosť uvádzali na všetkých písomnostiach a publikáciách zverejnených v tlači alebo na internete. Podľa únie takýto zákon môže mimovládkam brániť v získavaní financií, ako aj v riadnom fungovaní.

Viac o téme: Súd Európska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu