Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ako veľmi dôveryhodní sú českí politici? Veriť sa im dá tak na polovicu

(Zdroj: SITA)

PRAHA - Výrokom českých politikov sa dá veriť približne na 60 percent. V pätine prípadov uvádzajú v diskusiách nepravdivé údaje, čo však neznamená, že ide o lož. Zvyšok tvoria výroky, ktoré sú sporné alebo neoveriteľné. Vyplýva to z päťročného monitoringu vyjadrení, ktorým sa bezplatne zaoberá 20 nadšencov zo servera Demagog.cz. Českí politici nie sú horší ani lepší v porovnaní so slovenskými kolegami, citoval ich server Novinky.cz.

Demagog.cz má pre českých voličov jediné odporúčanie vyplývajúce z výsledkov monitoringu - volič musí mať vždy kritické myslenie a brať veci s rezervou. "Nemožno prijímať predkladané údaje bezmyšlienkovito a slepo," povedal pre český denník Právo vedúci projektu Jan Tvrdoň. Upozornil, že žiadneho politika nie je možné označiť za výslovného klamára, ale tiež nie za stopercentne pravdovravného.

Dobrovoľníci zo servera, medzi ktorými sú predovšetkým mladí politológovia alebo ekonómovia, za posledných päť rokov preverili pravdivosť 7500 výrokov od 350 českých politikov. Odzneli najmä v televíznych diskusiách alebo v rozhovoroch pre tlačené médiá.

Nadšenci zverejňujú podrobné hodnotenie výrokov na svojej webovej stránke. Toto hodnotenie je však iba výpočtom "suchých" faktov a vôbec nepoužívajú termín "lož", čo je vedome vyslovená nepravdivá informácia. Podľa Tvrdoňa totiž mohol mať politik neúplné či nesprávne podklady alebo mohol údaje z nich zle pochopiť.

Projekt overovania výrokov politikov vytvorili v minulosti študenti politológie brnianskej Masarykovej univerzity. Začal sa najprv pred siedmimi rokmi na Slovensku a pred piatimi rokmi ho spustili aj v Česku.

Práca overovateľov je náročná. Kontrola pravdivosti niektorých výrokov trvá niekoľko minút, iných zasa dlhé hodiny. Kontrolovali napríklad údaj, aké sú výnosy mlieka na priemernej fínskej farme, či to, aká bola úroda zemiakov v kraji Vysočina v 50. rokoch 20. storočia. "Niektoré výroky sú neuveriteľné," dodal vedúci projektu.

Nie je však možné preveriť vyjadrenie typu "už 14-krát som ministra žiadal, aby s tou záležitosťou niečo urobil", citoval Tvrdoňa portál Novinky.cz. Účelom webu Demagog.cz je to, aby si ľudia mohli napríklad po búrlivej televíznej diskusii pozrieť, ktoré výroky politikov boli pravdivé, nepravdivé, zavádzajúce či neoveriteľné.

Viac o téme: Miloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu