Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež František zverejnil plán: Toto chce dosiahnuť do konca svojho života!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Svätá stolica predstavila dnes vo Vatikáne apoštolskú exhortáciu Evangelii gaudium (Radosť evanjelia), v ktorej pápež František píše, akou reformou musí prejsť katolícka cirkev i úrad pápeža, aby lepšie plnili svoje poslanie.

V exhortácii pápež zosumarizoval priority svojho pontifikátu tak, ako ich prezentoval v uplynulých ôsmich mesiacoch vo svojich homíliách, príhovoroch a rozhovoroch pre médiá.

Spolu 167 strán textu vyzýva kresťanov na novú etapu evanjelizácie, pri ktorej sa treba nechať viesť radosťou z Evanjelia. Dokument tiež vytyčuje cesty, na ktoré by sa cirkev mala vydať v nasledujúcich rokoch vo svete poznamenanom ľahostajnosťou, sekularizáciou a sociálnou nespravodlivosťou.

Dokument je miestami veľmi osobný, keďže pápež František je podobne ako jeho predchodca, medzičasom emeritný pápež Benedikt, prívržencom osobného vzťahu s Bohom, ktorý má byť kresťana zdrojom evanjelizačných aktivít.

Oficiálne text nie je apoštolskou exhortáciou vydanou po synode o novej evanjelizácii, ktorá sa vo Vatikáne konala vlani v októbri. Keďže však ide o rozsiahlu problematiku, pápež objasňuje, "prečo sa nechce púšťať do detailného vysvetľovania mnohorakých otázok, ktoré by mali byť predmetom starostlivého a podrobného štúdia".

Tvrdí tiež, že si nemyslí, že by pápež mal mať posledné slovo vo všetkých otázkach, ktoré sa týkajú cirkvi a sveta. Podľa Františka nie je vhodné, aby pápež nahrádzal miestnych biskupov pri riešení problémov na ich území. V tomto zmysle "pociťujem potrebu napredovať v decentralizácii," píše pápež.

Exhortácia Evangelii gaudium sa koncentruje na sedem oblastí, v ktorých chce cirkev "povzbudiť k novej etape evanjelizácie, plnej horlivosti a dynamiky". Ide v prvom rade o sústredenie sa na misionársku úlohu cirkvi, aby jasne odmietla ekonomiku výlučnosti, ako aj zbožšťovanie peňazí, ktoré svetu vládnu namiesto toho, aby slúžili, a v neposlednom rade ide aj o odstránenie nerovnosti, ktorá plodí násilie.  

Pápež sa v dokumente vrátil aj k niektorým svojim kontroverzným poznámkam - napríklad ohľadom "posadnutosti cirkvi jej morálnymi doktrínami" - a uviedol, že z cirkevných právd je prvoradé milosrdenstvo. Dodal dokonca, že na niektoré zo zvyklostí cirkvi možno aj zabudnúť v prípade, že neslúžia na ohlasovanie viery. Citoval pritom sv. Augustína a sv. Tomáša Akvinského, keď napísal o potrebe umiernenosti v normách, aby "životom veriacich neboli na ťarchu".

František v exhortácii zdôraznil, že cirkev odmieta potraty, a jasne deklaroval, že táto doktrína nemôže byť predmetom vyjednávania, pretože je jadrom učenia cirkvi o dôstojnosti každej ľudskej bytosti.  

Pápež v dokumente opakuje, že cirkev by nemala byť sústredená sama na seba, aby neuviazla v sieti obsesií a obradov. Nesmierne otvorene pápež kňazov opäť vyzval, aby si pripravovali kázne, ktoré veriacich neuspia, aby urobili všetko pre to, aby spoveď nebola mučením. Apeloval na nich, aby vyšli zo sakristií do ulíc, stali sa súčasťou života svojich veriacich a nenechali sa odradiť neprajníkmi. Najviac by sa cirkev podľa neho mala starať o chudobných ľudí a ľudí, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti. Chudobní podľa neho potrebujú nežnosť, milosrdnú lásku, ktorú im cirkev môže poskytnúť.  

Evangelii Gaudium je druhým veľkým dokumentom vydaným počas pontifikátu pápeža Františka, ale prvým, ktorého autorom je on sám. Encykliku Lumen fidei (Svetlo viery) vydanú v lete totiž takmer celú napísal Benedikt XVI. ešte pred tým, ako vo februári odstúpil.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu