Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najbohatšia rodina sveta? Putin a jeho družina!

Ruský premiér Vladimir Putin a miliardár Roman Abramovič
Ruský premiér Vladimir Putin a miliardár Roman Abramovič (Zdroj: SITA)

MOSKVA/PRAHA - Za najbohatšieho muža planéty tento rok časopis Forbes vyhlásil mexického magnáta Carlos Slim Helu. Teraz sa ale musí rebríček boháčov prepísať. Kým majetok Mexičanovej rodiny sa odhaduje na 74 miliárd dolárov, ovláda podľa britského denníka The Sunday Times ruská korporácia "Vladimir Putin & rodina" plných 130 miliárd. V tomto prípade však nejde o skutočnú rodinu, ale o skupinu príbuzných a kamarátov ruského premiéra a podľa všetkého budúceho prezidenta.

Uvedená výška majetku nemusí pôsobiť až tak impozantne vzhľadom na to, že trhová hodnota ruského plynového giganta Gazprom sa odhaduje na cca 150 miliárd dolárov a v prípade najväčších svetových korporácií na dvojnásobok aj viac. V skutočnosti to ale má Putin zariadené lepšie ako hlavy týchto obrích firiem. Jeho impérium totiž nepatrí ani štátu, ani mu do jeho správy nemôžu hovoriť nepredvídateľní akcionári. Ľudia z jeho holdingu totiž dobre vedia, že k majetku si prišli len vďaka úzkym osobným väzbám na hlavného bossa, a nebudú tak riskovať sebemenšie porušenie lojality voči nemu. Informoval portál lidovky.cz.

Podľa britských i ruských novinárov tvoria jadro takzvaného Putinovho klanu nie jeho príbuzní, ale priatelia z peterburského klubu juda a tamojšieho družstva chatárov Ozero. Patria sem napríklad bratia Arkadij a Boris Rotenbergovci, s ktorými sa najmocnejší muž Ruska (a údajne druhý najvplyvnejší muž sveta) stretával na tatami ešte v detstve. Na bratov je naviazaný aj ďalší judista a teraz zdatný podnikateľ Alexander Karmanov. Spoluzakladateľom judistického klubu Javari-Neva je aj finančník Gennadij Tymčenko. Vysoko výnosné aktivity týchto judistov siahajú od finančníctva cez stavebníctvo, výrobu a dopravu valcovaných rúr až po výrobu alkoholu.

"Chatári", či presnejšie susedia Putinovej peterburskej rezidencie, majú dokonca viac majetku než športovci. Ide predovšetkým o Jurija Kovaľčuka a Nikolaja Šamalova, ktorí kontrolujú finančnú skupinu okolo banky Rossija. Tento finančný ústav zaznamenal raketový vzlet práve v období prvej a druhej prezidentskej vlády Vladimira Putina a podľa opozičného politika Borisa Nemcova vytuneloval asi 60 miliárd dolárov zo štátneho Gazpromu. Vladimir Jakunin, ďalší sused z družstva Ozero, dnes riadi ruské železnice zatiaľ čo družstevník Arkadij Fursenko slúži štátu ako minister školstva a vedy.

Práve na ľudí okolo "družstevnej" banky následne Putin napojil aj svojich priamych príbuzných. Patrí k nim syn jeho bratranca Igora Michaila Putina a syn jeho sesternice Michail Šelomov. Samotný bratranec Igor Putin je neuveriteľne úspešný vo všetkom, v čom podniká. Či už je to výroba vŕtacích súprav pre ropné polia či finančníctvo. Stranou od trochu komplikovanej schémy vzájomných väzieb nezostala ani Putinova žena Ljudmila. Podľa denníka Novaja Gazeta pôsobil v jej organizácii "Centrum rozvoja ruského jazyka" celý rad vplyvných podnikateľov i manželiek ďalších šťúk ruského biznisu vrátane zástupcov vojensko-priemyselného komplexu.

Proces budovania základov Putinovho podnikateľského impéria, ktoré The New Times pokrstili na "korporáciu Rusko", trval asi tri až štyri roky. Za tú dobu sa Putinovi podarilo odstaviť na druhú koľaj príslušníkov predchádzajúceho klanu - takzvanú Jeľcinovu rodinu. Na vysoké posty do štátnych úradov nastupovali ľudia z tajných služieb, ktorým Putin dôveroval. Paralelne s mocensko-politickým bojom nasadil Putin uzdu ďalším mocným oligarchom a na tých, ktorí sa nepodrobili, dopadol trest. Buď vyhnanstva (tlačový magnát Boris Berezovskij) alebo uväznenie (ropný magnát Michail Chodorkovskij). Iní, ktorí sa podriadili novému pánovi, čakala zaistená budúcnosť (Roman Abramovič).

Podľa The Sunday Times sa teraz Putin rozhodol kandidovať na prezidentský post už tretíkrát predovšetkým kvôli tomu, aby aj naďalej chránil záujmy svojej "rodiny". Jeho vyhliadky do budúcnosti sú naozaj žiarivé. Jeho klan mu zaisťuje nielen dostatok financií, ale aj kontrolu nad radom významných celoštátnych médií vrátane elektronických.

Z pozície faktickej hlavy štátnej moci, ktorou je nepretržite už jedenásť rokov (jeho premiérsky úrad bol len taktickým úkrokom), navyše okrem svojich "osobných" 130 miliárd účinne kontroluje aj stovky miliárd dolárov štátnych firiem. Ťažko si predstaviť silu, ktorá by tomuto konglomerátu moci a peňazí mohla v dohľadnej budúcnosti v Rusku čeliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu