Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Dôchodkyňa prepadáva nevestince a zachraňuje pašované ženy!

Anuradha je hrdinka
Anuradha je hrdinka

KÁTHÁMNDÚ - Táto nenápadná, štíhla, šesťdesiatročná pani vyzerá po každej stránke ako bojazlivá dôchodkyňa. Pre tisíce nepálskych dievčat, ktoré zachránila pred životom v sexuálnom otroctve, je ale hrdinka a spasiteľka, napísala agentúra AFP.

Anuradha Koirálaová opustila učiteľskú profesiu pred 18 rokmi a svoj život odvtedy zasvätila vedeniu vojny proti pašerákom, ktorí prevážajú ženy a deti do nevestincov v Indii, kde sú často obeťami znásilnení, útokov aj hladovania. Jej aktivity siahajú od založenia útulku až po odvážny "prepad" verejného domu v Bombaji. Zatiaľ sa jej vraj podarilo pomôcť viac ako 10 000 obetiam krutého podsvetia, kde sú denne ženy pašované cez hranicu.

"Modlím sa za deň, kedy už nebude treba, aby som sa musela starať o ďalšie obete," hovorí Anuradha. "Želám si, aby obchod so sexom skončil."

Každý rok sa do nevestincov prepašuje približne 12 000 nepálskych dievčat. Tie sa stávajú obeťou bludného kruhu nezamestnanosti, biedy, diskriminácie voči ženám i dedičstva desať rokov trvajúceho maoistického povstania, ktoré rozložilo nepálsku ekonomiku a zničilo mnoho životov. Podľa niektorých odhadov je v lukratívnom indickom sexuálnom priemysle uväznených asi 200 000 dievčat.

Koirálaová založila svoju charitu po tom, čo sa stretla s desiatkami žien bez domova. Tie boli prevažne obeťami domáceho násilia a ich deti sa potom stávali primárnym cieľom nadháňačov pre nevestince. Rozbehla preto sieť, prostredníctvom ktorej sa tieto ženy zamestnávali pri predaji cigariet, čokolád a sušienok a potom prenajala dom, v ktorom ubytovala ich celkovo 80 detí.

Šestnásťročná dievčina, ktorá si nepriala zverejniť meno, sa dostala do sexuálneho otroctva po tom, čo uverila istémui mladíkovi, ktorý jej ponúkal prácu v Bombaji. "Keď som odmietala sex s mužmi, nedali mi najesť a mučili ma celé hodiny," povedala. Nasledujúcich desať mesiacov bol jej život peklom. Potom ju však zachránila razia charity Maite Nepal a miestna polícia. Teraz študuje a Koirálaovej nepovie inak, než "spasiteľka".

Charita Maite Nepal, na ktorej rozrastajúci sa zoznam stúpencov a prispievateľov patrí napríklad americká herečka Demi Mooreová, sa dostala do centra pozornosti svetových médií v roku 1998, keď ju navštívil britský princ Charles a venoval jej viac než 100 000 dolárov z výťažku predaja svojich obrazov. Teraz charita spravuje komplex kancelárií, útulok, hospic a školu, rovnako ako sieť kontrolných stanovíšť brániacich obchodovaniu s ľuďmi pozdĺž nie príliš stráženej hranice Nepálu s Indiou.

Koirálaová je presvedčená, že boj proti sexuálnemu otroctvu je čím ďalej tým dôležitejší. "Teraz sú dievčatá pašované aj na Blízky východ. A podstatne sa zvýšil aj domáci obchod s nimi. Mladé dievčatá z vidieka nalákajú do rozkvetajúceho sexuálneho priemyslu v Káthmándú," povedala. Jej túžobným cieľom ale je jedného dňa charitu zavrieť. "Nie preto, že by táto práca unavovala. Ale preto, že nechcem, aby tento problém trval navždy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu