Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Folklórny súbor Ekonóm vystúpi s reprezentačným programom

Prvé dve otváracie vystúpenia cyklu Folklórne podvečery budú patriť renomovanému folklórnemu súboru Ekonóm.
Prvé dve otváracie vystúpenia cyklu Folklórne podvečery budú patriť renomovanému folklórnemu súboru Ekonóm.

Prvé dve otváracie vystúpenia cyklu Folklórne podvečery 1. 7. a 2. 7. o 19.30 h na nádvorí Starej radnice budú patriť renomovanému folklórnemu súboru Ekonóm, ktorý predstaví svoj reprezentačný program.

Diváci si budú môcť na unikátnej scéne pod holým nebom vychutnať tradičné tance zo Zemplína, Parchovian či z okolia Topoľčian, choreografiu O sebe, založenú na tancoch z Liptova či choreografiu Nachytro z Ponitria.

Folklórny súbor Ekonóm vznikol v máji 1969 z iniciatívy mladých, folklóru naklonených ľudí pri vtedajšej Vysokej škole ekonomickej ako ďalší zo série vysokoškolských folklórnych súborov pôsobiacich v Bratislave a svoju príslušnosť ku škole (dnešnej Ekonomickej univerzite) deklaroval aj vo svojom názve. Odvtedy sa v Ekonóme pravidelne stretávajú študenti a absolventi bratislavských stredných a vysokých škôl, najmä Ekonomickej univerzity, ktorých spája nielen záujem o folklór a spoločná snaha sprostredkovať jeho hodnoty súčasnému divákovi, ale aj pocit zmysluplne využitého voľného času, potreba intenzívnejšieho spoločenského života a zaradenie do určitej záujmovo blízkej skupiny.

V súbore funguje tanečná, hudobná a spevácka zložka, ktoré sa navzájom dopĺňajú a na javisku tvoria jeden integrovaný celok. Všetky tri zložky každoročne prijímajú nových členov - študentov prichádzajúcich do Bratislavy z celého Slovenska.

V prvých rokoch svojej existencie Ekonóm dlho hľadal svoj štýlovo aj technicky čistý umelecký prejav, ktorý sa definitívne vyprofiloval v osemdesiatych rokoch, keď sa súbor zaradil medzi odborne aj divácky najviac oceňované súbory na Slovensku. Ekonóm spolupracoval s viacerými autormi choreografií a hudobných spracovaní, za všetkých spomeňme aspoň Juraja Kubánku, Juraja Antalíka, Albína Litvu, Jána Blaha, Juraja Bartka, Elenu Jurasovú, Jozefa Lehockého, Vladimíra Kyseľa, Vojta Suchomera, hudobníkov Jozefa Pálku, Mariana Veselského, Štefana Molotu, Petra Jantoščiaka, Sama Smetanu, Jozefa Tkáčika, Alexandra Môžu, Štefana Ladižinského. Ich rozdielny prístup k folklórnemu materiálu, rozdielne skúsenosti a "filozofia tvorby", ako aj individuálny výber a pretlmočenie folklórnych prejavov, sa spolu s interpretačnými schopnosťami členov výrazne odrazili v rôznorodosti repertoáru súboru. Táto pestrosť sa neprejavila iba vo výbere regiónov (program súboru má celoslovenský záber), ale aj v rozdielnych spôsoboch prenosu folklóru na scénu (okrem spracovania pôvodnej predlohy na rôznych stupňoch štylizácie sa súbor nevyhol ani niekoľkým experimentom).

Súčasný repertoár pozostáva z režijne ucelených programových blokov, ale aj zo samostatných tanečných, hudobných a speváckych čísel. Divákovi umožňuje vytvoriť si predstavu o hudobnom a tanečnom folklóre viacerých slovenských regiónov vrátane folklóru niektorých na Slovensku žijúcich menšín.

Vstupné: 290,- Sk
Predpredaj: Informačné centrum BKIS, Klobučnícka 2, 02 5935 6650
predpredaj@bkis.sk

Viac informácií >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu