Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pellegrini sa pri búraní Rázsoch rozhovoril o Smere: Tohto človeka na kandidátke nechcem

Peter Pellegrini a Andrea Kalavská Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini a Andrea Kalavská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v utorok spustili búracie práce na skelete nemocnice na bratislavských Rázsochách. Nová nemocnica by mohla plne nahradiť nemocnicu na Kramároch. Potvrdil, že že v Smere diskutuje o tom, aké bude jeho miesto a postavenie. Podľa neho by Tibor Gašpar nemal byť na kandidátke Smeru.

Pellegrini sa pokúsi bagrom začať búranie skeletu nemocnice Rázsochy. Všetko prebehne pod dohľadom zodpovednej osoby. Nemocnica by mala byť hotová okolo roku 2024 a je tu možnosť, že nahradí Kramáre. Okrem toho sa Pellegrini na tlačovke vyjadril aj k jeho pôsobeniu v Smere. 

Premiér Peter Pellegrini osobne symbolicky započal búracie práce na skelete nemocnice Rázsochy

Pellegrini o Ficovi

Okrem témy búrania Rázsoch sa Peter Pellegrini vyjadril aj k jeho postaveniu v strane Smer. Podľa neho situácia nie je vážna, zatiaľ ju však bližšie komentovať nechcel. Včerajší obed s Ficom bol podľa neho štandardný a rozprávali sa o mnohých veciach. Priznal však, že sa s Ficom baví o jeho pozícii v Smere. „Tieto týždne chcem využiť na to, aby sme si povedali s akým programom Smer pôjde do volieb. Priznám sa, hovoríme aj o tom, aké by malo byť moje miesto a postavenie v tom celom,“ povedal s tým, že finálne rozhodnutie ešte nie je. S Druckerom zatiaľ o jeho politickej budúcnosti nerozprával. „Myslím si, že situácia nie je vážna,“ uviedol premiér. 

Peter Pellegrini a Robert
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

„Hľadáme rozumný prienik, aby sme boli úspešní,“ povedal o strane Smer. Podľa neho je sociálna demokracia pre Slovensko potrebná a v strane spravia všetko preto, aby si Smer pozíciu najsilnejšiej strany v štáte udržal. Na otázku o možnom pôsobení Tibora Gašpara v politike sa vyjadril jasne. „Mal by som odpovedať že to je priskoro a kandidátka sa bude riešiť až v októbri. Ale ja to poviem priamo. Na základe aktuálnej situácie si nemyslím, že by mal byť pán bývalý policajný prezident Tibor Gašpar súčasťou kandidátky Smeru,“ povedal Pellegrini s tým, že by sa mal v prvom rade sústrediť na očistenie svojho mena. 

Galéria: Kalavská a Pellegrini spustili búracie práce na Rázsochách

Odstraňujeme 30 rokov neschopnosti

Začiatkom septembra by sa podľa neho mohli začať hlásiť záujemcovia o projektovanie novej nemocnice. „Opäť sme bližšie k tomu, že Bratislava bude mať po mnohých rokoch univerzitnú nemocnicu, ktorú si pacienti a zdravotnícky personál zaslúžia. Koncové zdravotnícke zariadenie nielen pre obyvateľov hlavného mesta, ale pre pacientov z celého Slovenska poskytne adekvátne podmienky na liečbu a lekárom, sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom dôstojné podmienky na prácu,“ uviedla Kalavská s tým, že súčasťou komplexu budú kvalitné podmienky na vedu, výskum a vzdelávanie.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Aj podľa premiéra je utorok výrazným míľnikom na ceste k novej nemocnici. „Začína sa symbolicky odstraňovať 30 rokov neschopnosti poradiť si s týmto komplexom. Som hrdý, že sme dnes vykročili ku konkrétnemu hmatateľnému cieľu - novej modernej špičkovej univerzitnej nemocnici, ktorú hlavné mesto nesmierne potrebuje,“ doplnil predseda vlády. Na Rázsochách má vyrásť nová Univerzitná nemocnica Bratislava. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo na konci mája verejné obstarávanie na komplexnú prípravu projektu. Predpokladaná hodnota zákazky je 17,5 milióna eur.

Pellegrini sa pri búraní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nemocnica by mala byť hotová do piatich rokov

S búraním skeletu sa malo začať pôvodne už na jeseň minulého roka. Voči tendru za viac ako 17,5 milióna eur bez DPH však podala na Úrad pre verejné obstarávanie námietky talianska spoločnosť Despe, ktorá v ňom neuspela. Týkali sa najmä toho, či je možné znovu použiť 100 percent materiálu zo zbúraného skeletu a základov, ako to deklaroval Metrostav.

Rázsochy

Univerzitná nemocnica má byť podľa rezortu zdravotníctva centrom excelentnosti, poskytovať bude komplexné služby v liečebno-preventívnej starostlivosti. Odhadovaný náklad na novú nemocnicu je v koncepcii schválenej vládou SR stanovený na 263 miliónov eur. V sume sú zahrnuté búracie práce či projektová príprava - ako medicinálne plánovanie, architektúra a projekcie.

Pellegrini sa pri búraní
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ten predložil ponuku za viac ako 10,69 milióna eur a hovorí o 100-percentnej recyklácii a opätovnom využití stavebných materiálov. Firma Despe sa uchádzala o tender spolu so slovenskou spoločnosťou Doprastav s ponukou za viac ako 10,66 milióna eur, recyklovala by 71 percent pôvodného stavebného materiálu. O zákazku súťažil aj slovenský tandem Strabag - Destroy s ponukou za viac ako 10,08 milióna eur, recykloval by desať percent stavebného materiálu. Novú nemocnicu v Bratislave v lokalite Bory stavia aj finančná skupina Penta. Premiér už v apríli pripustil, že nová štátna univerzitná nemocnica by za tou súkromnou na Boroch mohla meškať asi dva roky. Postavená by tak mohla byť okolo roku 2024. Pellegrini tvrdí, že štátna nemocnica bude lepšia ako tá súkromná.

Novú nemocnicu v Bratislave v lokalite Bory stavia aj finančná skupina Penta. Premiér už v apríli pripustil, že nová štátna univerzitná nemocnica by za tou súkromnou na Boroch mohla meškať asi dva roky. Postavená by tak mohla byť "podľa optimistických odhadov ministerstva zdravotníctva" okolo roku 2024. Pellegrini tvrdí, že štátna nemocnica bude lepšia ako tá súkromná.

O forme reformy slovenských nemocníc sa ešte uvažuje 

Pellegrini ešte uvažuje o tom, akým spôsobom sa bude realizovať jedna z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva, tzv. stratifikácia. Stratifikácia mala mať formu ústavného zákona, čo ešte v júni žiadal od ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej predseda koaličnej strany Smer Robert Fico.

Ministerka zdravotníctva v nasledujúce dni podľa slov premiéra pripraví rôzne varianty. „Pre mňa je dôležitý výsledok a nie forma. Je to potrebné. Ja sa nechcem dať zastaviť a ani odborníkov a ľudí, ktorí tomu venovali čas, aby sa táto potrebná a žiadaná reforma, a dokonca akceptovaná aj odborníkmi, zastavila na tom, že sa z toho chce robiť politika. Nechajte už na nás, aby sme to vymysleli,“ povedal Pellegrini.

Nechajte nám čas

Zdôraznil, že zodpovednosť za to, o čom rozhodne vláda a o tom, čo napokon "pôjde alebo nepôjde do parlamentu", je na Kalavskej a na ňom. „Preto nám nechajte ešte chvíľu čas. Len-čo budeme mať s pani ministerkou jasno, aký variant, aký spôsob naštartovania tejto zmeny zvolíme, potom by som vám odpovedal na všetky otázky,“ povedal. Ako dodal, v stredu 21. augusta je rozhodujúci termín, akým spôsobom sa s touto problematikou vyrovnajú.

„My ideme s pani ministerkou urobiť všetko pre to, aby sa zdravá zmena započala,“ prízvukoval. Tiež priblížil, že v rámci reformy sa napríklad do 1. apríla 2021 majú "zásadným spôsobom" zbierať o slovenských nemocniciach dáta o tom, koľko a akých úkonov robia a v akej kvalite. Až po tomto termíne by sa mali podľa Pellegriniho realizovať ďalšie kroky reformy. Premiér nepovažuje za správne ani to, že v súčasnosti "sa straší nejakým rušením či zatváraním nemocníc".

Stratifikácia nemocníc

Návrh zákona o reforme slovenských nemocníc, tzv. stratifikácia, má po medzirezortnom pripomienkovom konaní 99 pripomienok, z toho 43 zásadných. Ústavný zákon o nároku na kvalitu, bezpečnosť, miestnu a časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti legislatívne predložila ministerka zdravotníctva 29. júla. Zásadné pripomienky mali najmä odborové združenia, ale aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

Navrhovaná reforma ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Pacient má byť podľa Kalavskej nasmerovaný vždy do takého zariadenia, kde mu zabezpečia dostatočnú kvalitu starostlivosti, kontrolovanú minimálnym počtom výkonov. Zdravotné poisťovne nezazmluvnia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá. Prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu v rámci skupín výkonov, v ktorých je nemocnica dobrá, prípadne na následnú starostlivosť. Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

Pellegrini si nemyslí, že Smer bude presadzovať zmeny v oblasti potratov 

Pellegrini si myslí, že jeho strana nebude v pokračovať v téme zákonnej úpravy interrupcií a nebude sa ani snažiť presadzovať zmeny. Prípravu konkrétneho návrhu novely potvrdili ešte koncom júla koaličné strany Smer aj SNS. Pellegrini si myslí, že súčasná legislatíva týkajúca sa potratov je dostačujúca. Táto téma by sa podľa neho nemala iniciatívne otvárať, keďže ide skôr o politickú aktivitu.

„Legislatívna zmena bola viackrát novelizovaná, myslím si, že je dostačujúca a nemyslím si, že momentálne je problematika interrupcií témou, ktorá by sa mala iniciatívne otvárať. Ide skôr o politické aktivity. Ja si ani nemyslím, že Smer-SD bude v tejto téme pokračovať a bude sa snažiť tieto zmeny presadzovať,“ povedal.

Počet potratov klesá

Pellegrini argumentuje, že na Slovensku každoročne klesá počet potratov, nepanuje ani podľa neho akútna situácia, na základe ktorej by sa tejto téme mala akákoľvek politická strana venovať. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská potvrdila, že poslanci parlamentu zhruba pred rokom požiadali ministerstvo o participáciu na novele zákona. „Je to vysoko odborná téma pre lekárov, gynekológov, neonatológov. Na základe toho, čo oni povedia, sa môžeme baviť ďalej,“ uviedla ministerka. S názorom Kalavskej, že tejto téme by sa mali venovať odborníci, súhlasí aj premiér.

Konkrétny návrh novely zákona o umelom prerušení tehotenstva pripravujú Smer a SNS. Prerokovať ho majú v koalícii. Most-Híd takúto iniciatívu nepodporuje, zdôrazňuje, že ide o celospoločenskú normu, ktorá by nemala byť prijímaná počas predvolebnej kampane, zákon meniť nechce. Názory opozície sa líšia. Detaily novely predstavia, keď bude známe konkrétne znenie. Predseda Smeru Robert Fico pred rokom nesúhlasil, aby sa žene obmedzovalo právo rozhodnúť sa, či do 12. týždňa interrupciu podstúpi, alebo nie. Tvrdil tiež, že po zmene zákona nie je spoločenská objednávka.
 

Viac o téme: Robert FicoSmerPeter PellegriniTibor GašparAndrea KalavskáRázsochy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu