Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaputová a slovenskí politici reagujú na zvolenie von der Leyenovej: Rešpekt aj kritika

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová želá zvolenej predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen veľa síl a úspechov pri udržiavaní jednoty Európskej únie, ktorá bude aj naďalej presadzovať demokratické hodnoty.

Slovenská hlava štátu vo svojom príspevku na Twitteri takisto ocenila záväzok von der Leyen byť aktívnejšou v boji voči klimatickým zmenám. „Veľa šťastia, pani predsedníčka,“ dodala Čaputová. Práve boj proti klimatickým zmenám je jednou z priorít prezidentky Zuzany Čaputovej. Časť svojho prejavu práve tejto téme venovala aj von der Leyen pri predstavovaní svojich priorít na pôde Európskeho parlamentu. Europoslancov oboznámila, že počas prvých 100 dní chce prísť s novým zeleným plánom pre Európu. Želá si, aby sme sa stali prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050.

Európsky parlament v utorok večer schválil nomináciu odchádzajúcej nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen na post predsedníčky Európskej komisie. Hlasovalo za ňu 383 poslancov Európskeho parlamentu, 327 bolo proti a 22 poslancov nehlasovalo. Na schválenie jej nominácie bolo potrebných 374 hlasov, čo znamená, že von der Leyen prešla len tesne.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (6)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: TASR/AP/Jean-Francois Badias)

Ursula von der Leyen sa stane prvou ženou na čele Európskej komisie. Teraz bude pracovať na zostavení celej Komisie. Eurokomisárov nominujú členské štáty, von der Leyen rozhoduje o tom, akej téme sa budú počas mandátu venovať. Avizovala, že ak jej krajiny nedajú dostatok, teda polovicu ženských nominantiek, nebude váhať vypýtať si nové mená. Kandidáti na eurokomisárov budú musieť prejsť vypočúvaním europoslancov. Európsky parlament musí celú Európsku komisiu schváliť.

Premiér víta zvolenie von der Leyenovej

Predseda vlády SR Peter Pellegrini víta zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku novej Európskej komisie. Verí, že Maroš Šefčovič získa v novej Komisii silné portfólio. Uviedol to tlačový odbor Úradu vlády vo svojom stanovisku. "Pevne veríme, že súčasný podpredseda Maroš Šefčovič získa aj v novej Európskej komisii silné portfólio ako zástupca regiónu strednej a východnej Európy," napísal tlačový odbor Úradu vlády.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Geoffroy van der Hasselt)

Nominácia von der Leyenovej Európskou radou a jej odsúhlasenie väčšinou v Európskom parlamente je podľa Pellegriniho výsledkom kompromisu medzi členskými štátmi, ako aj politickými frakciami. Úrad vlády dodáva, že Slovensko je pripravené sa aktívne zapojiť do realizácie priorít novej Európskej komisie, ktoré boli prezentované jej novou predsedníčkou v europarlamente.

"Predovšetkým pri napĺňaní ambicióznych klimatických cieľov (pri zachovaní priemyselného potenciálu EÚ), budovaní sociálne spravodlivej Európy, ako aj posilňovaní záujmov EÚ v medzinárodných vzťahoch a na globálnych trhoch," uvádza sa v stanovisku.

Danko verí, že Leyenová bude prínosom

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko  verí, že Ursula von der Leyenová bude prínosom pre Európsku komisiu. Povedal to jeho hovorca Tomáš Kostelník v reakcii na zvolenie Leyenovej za šéfku Komisie. "Predseda NR SR akceptuje toto rozhodnutie europoslancov. Uvidí, ako sa ujme funkcie a verí, že bude prínosom pre Komisiu," skonštatoval Kostelník.

Klus považuje výber von der Leyenovej za kompromis, Blaha ho kritizuje

Zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie (EK) je vrcholom európskeho kompromisu, nebude to mať ľahké. Myslí si to podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Martin Klus (SaS). Predseda výboru Ľuboš Blaha (Smer-SD) negatívne vníma, že vedúce pozície EÚ neobsadili zástupcovia strednej a východnej Európy.

Klus víta, že bude na čele EK žena. Očakáva od nej, že bude citlivejšia aj k regionálnej proporcii, keďže stredná a východná Európa nemá zastúpenie napríklad v Rade Európy. "Očakávam, že to vyváži aspoň v komisii," poznamenal.

Martin Klus
Zobraziť galériu (6)
Martin Klus  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Myslí si však, že to nebude mať ľahké aj vzhľadom na kompromis pri jej voľbe a tesné zvolenie v Európskom parlamente (EP). "Musela sľúbiť všetkým všetko, aspoň mne to tak pripadá. Určite bude preto čeliť viacerým problémom," myslí si. Poukázal napríklad na reformu azylovej politiky a rozdelenie migračnej záťaže medzi krajiny. Za najväčší kameň úrazu považuje vyjadrenia o zrušení jednomyseľnosti, ktorá platí pri rozhodnutiach o zahraničnopolitickej orientácii EÚ.

Blaha považuje za nešťastné, že na vedúce európske pozície boli vybraní iba západoeurópski politici zo starých členských štátov. Považuje to za signály, že stredná Európa nemá spolurozhodovať, ale len poslúchať. "Jednote Európy to určite nepomôže, legitimita Únie je oddnes slabšia," tvrdí.

Čaputová a slovenskí politici
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podotkol, že EÚ je často kritizovaná pre dominanciu Nemecka, preto nehodnotí pozitívne výber nemeckej političky, hovorí o zmene EÚ na 'Nemeckú úniu'. Tvrdí, že Leyenová patrí medzi najslabšie ministerky v nemeckej vlády, "je ťažká pravičiarka a protiruská, ako ľavičiar si nemyslím, že dokáže do práce komisie priniesť niečo pozitívne".

Von der Leyenová má podľa PS šancu byť dobrou šéfkou EK, podľa SNS ukáže čas

Čas ukáže, či budú brať svetoví lídri ako partnerku Ursulu von der Leyenovú, ktorú v utorok europoslanci zvolili za predsedníčku Európskej komisie (EK). V súvislosti s jej zvolením to skonštatovala koaličná SNS. Hnutie Progresívne Slovensko si myslí, že má šancu byť dobrou šéfkou komisie. SNS rešpektuje jej zvolenie bez emócií. "Čas ukáže, či ju prezident Trump alebo Putin budú brať ako partnerku na politiku," povedala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

"Nebola pre PS ideálny kandidát, ale svojím programom nás presvedčila, že má šancu posunúť EÚ vpred," skonštatoval europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Poznamenal, že Leyenová si osvojila kľúčové progresívne priority, ako prechod na zelenú ekonomiku, posilnenie právneho štátu či prehĺbenie demokracie na európskej úrovni. "Vyslala jasný signál, že sa nebude spoliehať na podporu krajnej pravice," dodal s tým, že aj preto jej dali hlas.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (6)
Michal Šimečka  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podotkol, že strana zostala sklamaná z netransparentného spôsobu výberu Leyenovej aj z toho, že krajiny strednej a východnej Európy neobsadia žiaden post vo vedení EÚ. Za kľúčové považuje, aby EK pod novým vedením ukázala, že bude pracovať pre všetkých európskych občanov.

Viac o téme: Európska komisiaUrsule von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu