Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rybníček čelí kritike analytika: Veľké sklamanie, voliči jeho témy vôbec nechápu

Richard Rybníček
Richard Rybníček (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – S predstavením vznikajúcej politickej strany TOSKA mohol podľa politického analytika Jána Baránka primátor mesta Trenčín Richard Rybníček ešte nejaký čas počkať.

Podľa Baránka je ešte predčasné hovoriť o tom, či TOSKA bude schopná v parlamentných voľbách konkurovať súčasným silným politickým stranám. Dopĺňa, že témy, s ktorými prišiel pri oznámení vzniku strany, sú len systémové, voliči ich nechápu.

V nedeľu Rybníček predstavil svoju stranu a vyjadril ambíciu decentralizovať politickú moc na Slovensku, aby sa zvýšili kompetencie jednotlivých regiónov. "To, že chce decentralizovať Slovensko vidím ako veľmi riskantné, lebo chce nejaké právomoci ubrať centrálnej vláde. Lenže s tým je spojených veľa problémov. Slovensko je krajina, kde sú veľké regionálne rozdiely. Neviem, ako chce riešiť napríklad rozdeľovanie daní. Regióny na západe Slovenska by nemali dôvod dávať východným regiónom," povedal Baránek. 

Rybníček by chcel dvojkomorový parlament, ako funguje v Českej republike. "Chce dvojkomorový parlament, pričom u nás druhú komoru zastupuje prezident Andrej Kiska. Napríklad v Českej republike také právomoci prezident nemá a preto majú dvojkomorový parlament," hovorí s tým, že potom je otázne, aké kompetencie by mala druhá komora a či by ich zobrali prezidentovi. "To je však nezmysel, lebo on je priamo volený, a jemu by sa skôr mali právomoci posilňovať. Takže toto je ďalšia vec, ktorú musí Rybníček dovysvetľovať," dodal. 

Baránek sa domnieva, že Rybníček začal verejne vystupovať s témami, ktoré ľudia ťažko chápu a nie sú to akútne témy, ktoré Slovákov trápia. "Sú to skôr témy, ktoré by mal riešiť nejaký think tank popri strane, a tá si osvojí niektoré z ich výstupov. Strana a Rybníček musí doniesť tzv. chlebové témy, lebo toto sú zatiaľ témy, ktoré voliča nezaujímajú. Týkajú sa systému politiky, volič to nechápe," povedal Baránek. Podľa neho treba, aby politik mal premyslené témy, ktoré skončia "v peňaženke voliča". "Som sklamaný z prvého vystúpenia," povedal s tým, že nepovažuje za vhodné ani to, že pri predstavovaní strany bol Rybníček sám. "Mal priniesť človeka napríklad na problematiku školstva," dodal. I keď Rybníček v nedeľu na tlačovej besede načrtol, že sa obklopuje odborníkmi z tretieho sektora, Baránek si myslí, že by sa nemal orientovať iba na túto oblasť odborníkov. "Keď zakladá v tomto čase stranu, musí mať témy, ktoré potiahne až do volieb. Inak strana vypadne z povedomia voličov, i keď zatiaľ sa tam ani nedostala. Podľa mňa mohol ešte počkať," doplnil. 

Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček na založenie strany potrebuje vyzbierať desaťtisíc podpisov občanov. V nedeľu to ohlásil na tlačovej besede v Bratislave. Nepozdáva sa mu súčasná situácia, keď Národná rada SR a vláda rozhodujú o dianí v jednotlivých regiónoch Slovenska. Marcové parlamentné voľby podľa neho dopadli patom. „Korupcia je problém celého podnikateľského prostredia,“ povedal Rybníček s tým, že sa snažil nájsť lepšiu cestu, ako len kritizovať súčasný stav. „To nestačí. Nie som však žiadny spasiteľ, ani záchranca Slovenska, ani pravice. Cítim sa ako človek, ktorý nechce byť iba medzi tými, čo nadávajú, ale mali by sme sa posúvať ďalej,“ 

Podľa Rybníčka dnes starostovia, podnikatelia, lekári, sestričky, učitelia cítia, že krajina je nebezpečne riadená z Bratislavy. „Rastie frustrácia ľudí v regiónoch. Výsledkom je pasivita občanov, bezradnosť. Oni čakajú na niekoho, kto za nich problémy vyrieši,“ dodal. Tak podľa neho dostávajú priestor populistické rozhodnutia. Zdôraznil, že moc treba presunúť do jednotlivých regiónov. Chcel by, aby sa Slovensko členilo na tzv. prirodzené regióny alebo župy. „Treba preniesť kompetencie tam, kde žijú občania.“

Rybníček oslovuje odborníkov z rôznych oblastí, ako je zdravotníctvo, hospodárstvo, školstvo, a preto chce, aby strana bola zložená z expertov, ktorí vedia reálne riešiť problémy bežných ľudí. „Na konci budúceho roka by sme pripravili programové vyhlásenie, ktoré bude presné, konkrétne a s tým by sme šli do parlamentných volieb,“ dodal. Podľa neho Slovensko potrebuje zmenu členenia územia. Problémom v súčasnosti je, že regióny nemajú kompetencie na to, aby mohli rozhodovať o rozvoji na vlastnom území tak, aby ľudia nemuseli cestovať za prácou do Bratislavy, lebo u nich doma sú hladové doliny. „Vláda ľuďom sľubuje to, čo im dať nevie a ja som presvedčený, že v samotnom regióne by si vo veciach vedeli urobiť ľudia poriadok,“ povedal.

Rybníček sa domnieva, že decentralizácia moci do jednotlivých regiónov by bola veľkým prínosom. Okrem toho si myslí, že treba zmeniť volebný systém. Zmena by mala byť na kombinovaný systém tak, aby 75 poslancov NR SR bolo volených na základe pomerného volebného systému a 75 poslancov na základe väčšinového volebného systému. 

Richard Rybníček sa narodil v roku 1969 v Trenčíne. V 80. rokoch bol spoluzakladateľom undergroundovej kapely Bez ladu a skladu. Vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Stál pri vzniku súkromnej televízie Joj. V rokoch 2003 až 2006 viedol Slovenskú televíziu. V roku 2010 sa s vyše 70 percentnou podporou stal primátorom krajského mesta Trenčín. V roku 2014 post s rovnakým výsledkom obhájil.

Viac o téme: Richard RybníčekJán BaránekTOSKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu