Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zákaz hazardu v mestách? To je to najhoršie možné riešenie, tvrdí Rafaj

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákaz hazardu v mestách je podľa riaditeľa občianskeho združenia Aliancia za čistú hru – Clarify Rafael Rafaj najhorším možným riešením problémov týkajúcich sa hazardných hier, lebo vytvára a podporuje nezákonný hazard a vyháňa hráčov na nikým nekontrolovaný internet. Ako povedal, zhodli sa na tom účastníci dnešnej odbornej konferencie v Bratislave s názvom Ako ďalej hazardné hry? – Legislatíva - Persepktíva - Regulácia.

Podujatie podľa neho otvorilo vecnú a objektívnu diskusiu o zmysluplnom nastavení pravidiel ďalšieho fungovania hazardných hier na Slovensku. "Poslanci parlamentu, ktorí už čoskoro budú rokovať o novele zákona o hazardných hrách z dielne ministerstva financií, by mali využiť nielen odborné výstupy na konferencii, objektívne údaje expertov, ale aj negatívne skúsenosti a varovania z Českej republiky či ďalších európskych krajín, ktoré namiesto odborných a objektívnych kritérií pri regulácii hazardu zvolili cestu populizmu a neúmerné reštrikcie. Aj preto vítame, že novela chce riešiť najväčšie problémy týkajúce sa hazardu, napríklad obmedzenie počtu herní, zákaz prevádzok výherných automatov v krčmách či zákaz prístupu mladistvých, patologických hráčov a sociálne odkázaných občanov k hazardným hrám. Samozrejme, legislatíva z dielne rezortu financií vo viacerých oblastiach má aj určité nedostatky,“ dodáva Rafael

Existenciu súčasného trendu znižovania počtu herní, zrušenie automatov v krčmách a koncentráciu hazardných hier v herniach uznal aj šéf Asociácie zábavy a hier (AZAH) Igor Vicel. Ako zdôraznil, seriózni podnikatelia vítajú v novele zákona o hazardných hrách od rezortu financií aj zákaz možnosti hrať hazardné hry mladistvým, sociálne odkázaným a patologickým hráčom, pretože títo ľudia nikdy neboli ich najdôležitejšími klientmi.

„Likvidačné pre serióznych podnikateľov je ale zvyšovanie poplatkov a vysoké dane. Najviac nás však strašia všeobecne záväzné nariadenia mestských zastupiteľstiev o zákaze hazardu, lebo vznikajú pod tlakom aktivistov a politických populistov, ktorí sa chcú len zviditeľniť a na úkor nás dosiahnuť svoje politické ciele,“ dodal Vicel. Zároveň poukázal na to, že seriózni podnikatelia, na rozdiel od tých, ktorí pôsobia v šedej ekonomike, poctivo platia odvody a dane, zamestnávajú viac ako 12-tisíc ľudí, sponzorujú šport i kultúru a prispievajú finančne aj na liečbu závislých hráčov. 

Zástupca Asociácie stávkových spoločností Peter Papánek tiež kritizoval nelegálny online hazard a upozornil na nedostatky v novele zákona o hazardných hrách, ktorá neumožní súkromnému sektoru podnikať v online prostredí, ale naopak, chce udržať štátny monopol v tejto oblasti. Aj preto sa podľa neho už v súčasnosti každé štvrté euro vleje do nelegálneho trhu, pričom poctivé stávkové spoločnosti ročne dávajú na šport až tri milióny eur. Východiskom podľa neho je nastaviť jasné pravidlá a liberalizovať trh. 

Aliancia na konferencii kritizovala snahu aktivistov a populistických politikov zakázať hazard a predstavila svoju víziu zlatej strednej cesty, ktorá nastolí rozumnú reguláciu hazardu tak, aby čo najmenej poškodila všetky zainteresované strany. Kritiku združenia podporil aj senátor z Českej republiky Ivo Valenta a český expert na legislatívu v oblasti hazardu Ján Řehola. Aj podľa nich je zákaz hazardu najhorším z možných riešení, lebo podporuje nelegálny hazard, a to aj na internete.

„Príklady z Českej republiky hovoria samy o sebe, k čomu vedie zákaz hazardu – v českých mestách viedli k vytvoreniu nelegálnych herní a k prevádzkovaniu nelegálnych výherných automatov. Tam, kde zatvorili klasické herne, ktoré malo pod kontrolou mesto aj štát, a z ktorých mesto aj štát mali každoročne nemalý príjem, tam okamžite vznikli nelegálne priestory s nelegálnymi výhernými automatmi, napríklad kvízomatmi. Najhoršie je, že na tieto čierne hazardné hry, ktoré sa skrývajú za rôznymi občianskymi združeniami, je krátka štátna aj mestská polícia,“ upozornil Ivo Valenta s tým, že v Českej republike je momentálne približne 4 000 nelegálnych kvízomatov a najmenej 380 nelegálnych herní. „Prohibícia je iba na oko, hrá sa ďalej a viac, ale už načierno. To sú varovné slová aj pre Slovensko, kde obce tiež podliehajú tlaku aktivistov, ktorí žiadajú zákaz hazardu,“ dodáva český senátor.

Viac o téme: HazardRafael Rafaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu