Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vašečka prispeje Aliancii za rodinu na pokutu: Toto je zjavná diskriminácia!

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci NR SR za OĽaNO Richard Vašečka a Anna Verešová vyzývajú kolegov z parlamentu, ktorí pred parlamentnými voľbami podpísali výzvu Hlas za rodinu, aby finančne pomohli Aliancii za rodinu. Tá dostala od ministerstva vnútra pokutu 3 000 eur.

„Toto je zjavná zaujatosť voči Aliancii za rodinu a jej diskriminácia,“ povedal dnes Vašečka. Okrem toho, čo môže urobiť vo veci ako občan a poslanec, určite podporí činnosť Aliancie za rodinu aj finančne. „Nielen preto, že som bol jedným z tých, ktorí sa prihlásili k výzve Hlas za rodinu, ale najmä preto, že považujem jej činnosť za veľmi potrebnú,“ zdôraznil.

Vašečka s bývalou hovorkyňou aliancie Verešovou pozývajú aj ostatných kolegov poslancov, ktorí sa tiež pred voľbami prihlásili k výzve Hlas za rodinu, aby každý z nich podporil Alianciu za rodinu tak, aby úplne vykryli nespravodlivú pokutu, ktorú museli zaplatiť. „Chcem, aby sme sa spolu stretli - bez ohľadu na stranícku príslušnosť - a začali spolu rokovať o naplnení záväzkov vyplývajúcich z výzvy Hlas za rodinu,“ dodal Vašečka. 

Pokutu Ministerstva vnútra SR z mája tohto roku za ovplyvňovanie tohtoročných volieb do NR SR a vykonávanie predvolebnej kampane považuje Aliancia za rodinu za snahu ministerstva finančne alianciu zlikvidovať. Na dnešnej tlačovej besede aliancie to povedala jej členka Barbora Gunčagová. "Takú pokutu ako my nedostalo žiadne združenie, žiadna nezisková organizácia ani médiá, hoci podobne hodnotovo a celkom konkrétne propagovali kandidátov. Niektorí dokonca na rozdiel od Aliancie za rodinu aj za finančnú úhradu," povedal predseda aliancie Anton Chromík.

Peniaze za propagáciu kandidátov pred voľbami podľa neho napríklad zinkasovali kampaň Štrngám za zmenu, Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu či Podnikateľská aliancia Slovenska a Via Iuris. Chromíkovi sa nepáči, že rezort vnútra nepokutoval napríklad sociálnu sieť Facebook, na ktorej boli tiež uverejnené volebné vizuály, "ako aj vo väčšine médií," dodal. Zároveň vyzval poslancov všetkých strán, ale aj ostatných ľudí, ktorí podpísali deklaráciu Hlas za rodinu, aby aliancii na túto pokutu finančne prispeli. "Očakávame, že ministerstvo vnútra tieto peniaze aspoň minie na nejaké prorodinné opatrenia," povedal Chromík. 

V čase určenom na volebnú kampaň pre voľby do NR SR nebola aliancia oprávnená viesť volebnú kampaň, keďže nebola Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaevidovaná ako tretia strana podľa zákona o volebnej kampani, odôvodnilo ešte v júli udelenie pokuty ministerstvo vnútra. Maximálna výška sankcie mohla byť až do 100-tisíc eur, rezort vnútra sa však rozhodol vyrubiť aliancii najnižšiu pokutu, teda tritisíc eur. Aliancia sa podľa ministerstva priestupku dopustila kampaňou Hlas za rodinu, ktorú zverejnila na internetovej stránke. Ako ešte v júli povedal Chromík, cieľom kampane bola propagácia hodnôt rodiny a manželstva a informovanie verejnosti o názoroch kandidátov za poslancov.

Viac o téme: Pokuta Richard VašečkaAliancia za rodinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu