Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smer dnes svorne odmietal: V parlamente neprešiel ani jeden návrh opozície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Fľaše s alkoholom aj naďalej nebude povinné označovať varovaním pre tehotné ženy. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý chcel takéto povinné značenie zaviesť.

"Cieľom návrhu zákona je zaviesť do právneho poriadku povinnosť označovať každé spotrebiteľské balenie alkoholického nápoja varovným označením o škodlivosti pitia alkoholu u tehotných žien s možným negatívnym dosahom na zdravie ešte nenarodeného dieťaťa," píše sa v novele.

S týmto návrhom v minulosti niekoľkokrát prišla dnes už europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá je spolu s Lipšicom v hnutí NOVA. Dosiaľ s ním neuspela. Lipšicovci upozorňujú na fetálny alkoholový syndróm (FAS), ktorý nezvratne poškodzuje deťom mozog.

Dá sa tomu predísť, ak žena v tehotenstve vôbec nepije alkohol. V spoločnosti na to treba podľa Lipšica upozorňovať. "Pitie alkoholu tehotnými ženami by nemalo byť v našej spoločnosti bagatelizované," zdôrazňoval Lipšic pri vysvetľovaní návrhu povinne označovať fľaše varovaním pre tehotné ženy.

Poslanci odmietli vyššiu ochranu malých podnikateľov

Firmy si aj naďalej budú môcť vyberať, v akom poradí a komu budú platiť faktúry. Poslanci v stredu totiž neposunuli do druhého čítania návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý predložili poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). Zákonodarcovia navrhovali, aby podnikatelia vyplácali peňažné záväzky z dodania tovaru alebo poskytnutia služby v poradí podľa lehoty splatnosti faktúry alebo inej výzvy podobnej povahy. Tým sa malo zamedziť uprednostňovaniu určitých osôb pri vyplácaní faktúr alebo iných peňažných záväzkov. Podľa OĽaNO totiž firmy zväčša uprednostňujú "veľkých hráčov" pred malými živnostníkmi alebo podnikateľmi.

Menších podnikateľov chceli chrániť aj nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor. Ani ich návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii však poslanci nepustili do druhého čítania. Podľa návrhu zákona mali živnostníci ako veritelia dostať zákonnú záruku v podobe podielu v dlžnej obchodnej spoločnosti v rozsahu, v akom živnostník nemá uhradenú svoju pohľadávku a až kým nebude splatená úplne celá. Taktiež sa v tejto novele mala rozšíriť možnosť zúčastniť sa na garančnom fonde aj na živnostníkov, kým v súčasnosti sa táto ochrana týka len zamestnancov.

Lipšic neuspel, zdravotná starostlivosť o deti sa meniť nebude

Plne hradené návštevy v domácom prostredí chorého dieťaťa, ak to jeho zdravotný stav vyžaduje, povinnosť poskytnúť plánovanú zdravotnú starostlivosť pre deti najneskôr do troch mesiacov a jednoduché a rýchle vybavenie liečby v zahraničí pre deti, pokiaľ nie je možné liečbu poskytnúť na Slovensku, sa zavádzať nebudú. Poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) dnes neuspel s návrhom novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorou chcel dosiahnuť tieto zmeny.

Opozičný poslanec argumentoval tým, že poskytovanie ambulantnej starostlivosti pre deti v domácom prostredí nie je jednoznačne legislatívne upravené. "V mnohých zdravotných situáciách, ako sú napríklad vysoké horúčky, predstavuje doprava a čakanie v ambulancii všeobecného lekára veľkú záťaž pre choré dieťa. V prípade častých infekčných ochorení u detí môže, navyše, choré dieťa nakaziť ďalšie deti v čakárni lekára. Návšteva v domácom prostredí dieťaťa tak predstavuje v mnohých prípadoch najvhodnejšiu formu," argumentoval.

Lipšic zároveň uviedol, že pokiaľ nie je možné poskytnúť potrebnú zdravotnú starostlivosť pre deti na Slovensku v primeranej lehote troch mesiacov, a takúto starostlivosť je možné poskytnúť v zahraničí, postup pri získaní predbežného súhlasu zdravotnej poisťovne by mal byť jednoduchší. Žiadosť o predbežný súhlas mala obsahovať iba identifikačné údaje dieťaťa a vyjadrenie jeho ošetrujúceho lekára o nutnosti poskytnutia zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

Predávajúci nemusí zákazníkovi oznámiť, odkiaľ má jeho číslo

Pravidlá pri reklamných telefonátoch sa meniť nebudú. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorý mal zaviesť povinnosť predávajúceho oznámiť, ako telefónne číslo zákazníka získal.

Opoziční poslanci chceli takto zvýšiť úroveň ochrany spotrebiteľa a jeho informovanosti a predchádzať prípadom, keď sa pri komunikácii na diaľku nedodržiavajú pravidlá ochrany súkromia a osobných údajov. Predávajúci tak mal hneď na začiatku telefonátu povedať, ako telefónne číslo získal. Ak by to neurobil, mala mu hroziť pokuta do 10.000 eur.

Kadúc a Droba presadzovali tiež zákaz šíriť reklamu telefónom bez predchádzajúceho súhlasu príjemcu. V súčasnosti je šírenie reklamy podmienené predchádzajúcim súhlasom len v prípadoch jej šírenia prostredníctvom automatického telefonického volacieho systému, telefaxu alebo elektronickej pošty. Užívateľ týchto zariadení musí dať súhlas, aby mu napr. na jeho e-mailovú adresu mohol byť doručený reklamný leták.

Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude

Povinnosť skúmať vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie sa zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne KDH.

"Takouto úpravou dôjde k zvýšeniu ochrany manželstva a rodiny v súlade s ústavou, so základnými zásadami zákona o rodine a s cieľmi stanovenými ústavodarcom," tvrdil predseda KDH Ján Figeľ. Podľa jeho slov zmena Ústavy SR, ktorá od septembra 2014 posilnila ochranu a podporu manželstva, bola východiskom pri tomto návrhu. Predstavitelia KDH sú presvedčení, že jedným z predpokladov pre zabezpečenie účinnej ochrany manželstva a rodiny zákonom je aj posudzovanie vplyvu navrhovaného zákona, a to najmä vzhľadom na jeho hospodársky a finančný dosah na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie.

V súčasnosti podľa zákona o rokovacom poriadku parlamentu je navrhovateľ legislatívy povinný skúmať pri predkladaných návrhoch jej vplyvy na verejné financie, na podnikateľské a životné prostredie, na obyvateľov a zamestnanosť. "V súlade s novým znením ústavy navrhujeme doplniť do doložky o posúdení vplyvov aj tzv. rodinné hľadisko. To znamená, že každý návrh novej legislatívy by mal obsahovať aj vyhodnotenie jej vplyvu na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie," povedal Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu