Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozčúlený Kadúc nazval poslancov štatistami: Doteraz bolo záhadou, o čom ideme rokovať!

Miroslav Kadúc
Miroslav Kadúc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci sú v pozícii štatistov pri legislatívnom procese k novele Obchodného zákonníka. Vyhlásil to vo faktickej poznámke poslanec NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO).

“Do tejto chvíle bola pre nás záhada, o čom ideme rokovať. Toto je právna norma, ktorá stavia poslancov celej tejto sály, nielen opozíciu, ale aj vládnej strany, do pozície štatistov. My sme nič iné, my sme štatisti,“ povedal. 

Podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho prebieha k spomínanej právnej úprave štandardný legislatívny proces. “Prebieha štandardný legislatívny proces, tak ako ho umožňuje rokovací poriadok Národnej rady SR. Nedeje sa nič, čo by sa tomuto rokovaciemu poriadku priečilo, ani nie je ničím v rokovacej sále porušovaný,“ vyhlásil Pellegrini. Všetci poslanci podľa neho majú už týždeň návrh zákona v rukách a dnes dostali aj pozmeňujúci návrh. Poslanec za KDH Július Brocka Pellegriniho upozornil, že ak schvaľovanie novely Obchodného zákonníka spôsobom, akým ho robí vláda Smeru, považuje za štandardný legislatívny proces, mal by uvažovať nad odstúpením z funkcie. 

Parlament o zmenách v reštrukturalizácii začal rokovať minulú stredu. Premiér Robert Fico však už niekoľko hodín po otvorení diskusie v pléne NR SR avizoval zásadné zmeny vo vládnom návrhu. Konečné riešenie predstavila vláda po týždni túto stredu. Opozícia opakovane vyčítala Smeru, že nemôžu diskutovať a žiadala konečnú podobu riešenia. 

Premiér Robert Fico dnes po rokovaní ministrov so spoločnosťou Váhostav a jej veriteľmi informoval o definitívnom riešení situácie Váhostavu a o legislatívnych zmenách. “Ideme novelizovať príslušné zákony, ktoré upravujú Obchodný zákonník a ďalšie zákony tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 percent po skončení reštrukturalizačného plánu, bude zostatok do výšky 50 percent dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku," priblížil Fico s tým, že časť dlhu nad 50 percent bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo zisku a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba. 

V prípade nezabezpečených veriteľov spoločnosti Váhostav-SK, a. s. sa podľa zverejnených informácií veriteľské banky vzdajú 15 % zo svojich pohľadávok v ich prospech. “Banky v stredu potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia pohľadávky zo 100 percent na 85 percent a 15 percent ponúkajú nezabezpečeným veriteľom. Čiže o to sa zvýši miera uspokojenia v reštrukturalizácii,“ povedal Fico. 

Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií. “Pripomínam, že tieto akcie nie sú ničím zaťažené a budú použité v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku. Ide o tých veriteľov, ktorí majú priamo obchodný styk s Váhostavom,“ poznamenal Fico. 

Ako vyhlásil nezaradený poslanec Daniel Lipšic, vládny návrh je len o tom, že nezabezpečení veritelia sa zaplatia z verejných financií. “Z peňazí nás všetkých, ktoré by mohli ísť na platy sestier, učiteľov, dáte to novelou zákona na záväzky Váhostavu," vyhlásil. Podľa predsedu strany NOVA opozícia prestaví iný návrh a to, aby nezabezpečení veritelia dostali v plnej výške svoje pohľadávky. “Vy navrhujete 50 percent z peňazí nás všetkých, my navrhujeme 100 percent z peňazí Váhostavu Juraja Širokého,“ dodal Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu