Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je to oficiálne: Poslanecký klub SaS fakticky končí 14. mája, povedal Paška

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanecký klub Slobody a solidarity (SaS) de facto končí, rozhodnutie oznámi predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) v utorok 14. mája. Uviedol to v dnešnej relácii TV Markíza Na telo.

"Podpíšem rozhodnutie, ktoré predstavím v utorok (14.5) na grémiu. Ja som o tom už pred mesiacom informoval pána predsedu SaS Richarda Sulíka, potom, ako som dostal od piatich poslancov a členov klubu oznámenie, že vystúpili z poslaneckého klubu. V zmysle zákona tento klub stratil svoju funkčnosť, musím riešiť ďalšie náležitosti, ktoré vyplývajú zo zákona," povedal Paška.

Na otázku, či klub zanikne, predseda parlamentu odpovedal, že formálne nie, ale fakticky áno, keďže stratil funkčnosť. "Sú tam logické nadväznosti, ktoré musíme riešiť, je to financovanie a zastúpenie v orgánoch NRSR," dodal Paška. V Národnej rade si totiž môže vytvoriť klub skupina najmenej ôsmych poslancov. SaS po odchode piatich svojich členov túto podmienku už nespĺňa. Právnici sa však nezhodujú v názore, či už raz vytvorený klub zaniká, keď počet jeho členov klesne pod osem, alebo ostáva.

"Ja tu mám analýzy od troch renomovaných ústavných právnikov," oponoval Sulík, podľa ktorého by raz vytvorený klub mal pretrvať, aj keď má menej ako osem poslancov. "Predseda Národnej rady nemá právomoc zrušiť poslanecký klub a nemá ju ani samotná Národná rada. Predseda NR SR si nemôže túto právomoc prisvojiť a rozhodnúť o rozpustení poslaneckého klubu," vyhlásil v minulosti (29.4) Sulík. Svoje tvrdenie opiera o názory právnikov Milana Galandu, Jozefa Vozára a Jána Drgonca.

Naopak, Robert Kaliňák (Smer-SD) v apríli reagoval, že podľa neho niet o čom pochybovať. "Ústava hovorí jasne. Jedna z podmienok existencie klubu je osem členov. Podľa mňa o tom ani netreba hlasovať, zo zákona klub zaniká," povedal.

Paška dnes v Markíze uviedol, že pre budúcnosť chce situáciu definitívne doriešiť novelou zákona o rokovacom poriadku NRSR. "Vzhľadom na to, že sa aj tu objavujú rôzne právne názory, pripravím krátku novelu zákona už na júnovú schôdzu. Tak, ako je to v okolitých štátoch, dal som si urobiť analýzu, bude v zákone jasne napísané, že takýto klub končí," uzavrel Paška.
 

Opozičná SaS by na odchod piatich poslancov zo svojho klubu mohla doplatiť finančne, aj stratou možnosti kontroly Vojenského spravodajstva. Ak klub pre nízky počet poslancov zanikne, nebude mať ani garantovanú účasť na poslaneckom grémiu.  Všetky poslanecké kluby v parlamente majú nárok na príspevok, ktorý sa odvíja od jeho veľkosti. SaS v súčasnosti dostáva asi 385 eur mesačne. Ak klub zanikne, skončí aj príspevok. 

Zákon tiež hovorí, že v štyroch výboroch NR SR, a to v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, nemôžu byť nezaradení poslanci.  O zastúpenie v troch z týchto štyroch výborov už strana prišla tým, že z nej vystúpili aj Juraj Miškov, Martin Chren a Juraj Droba. Liberálom zostal Ľubomír Galko, ktorý sa spolu s kolegami pozerá na činnosť Vojenského spravodajstva. Ak sa vinou rozpadu klubu stane nezávislým, z výboru bude musieť odísť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu