Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Aj naši poslanci žijú hokejom: Parlamentnú schôdzu kvôli zápasu posunuli

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Otvorenie 19. schôdze Národnej rady SR dnes ustúpilo hokeju. Rokovanie sa malo začať o 13. hodine, teda v čase, keď vo fínskych Helsinkách ešte Slovensko bojovalo s USA. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tak posunul začiatok zasadnutia o 15 minút.

Na aktuálnej schôdzi sa bude hovoriť o zvyšovaní platov lekárov, druhej šanci pre drogovo závislých, o vzniku 72 okresných úradov i o konci možnosti bánk vyberať poplatky za správu a vedenie úverových účtov. Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy lekárov, vychádza z dohody medzi ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD) a Lekárskym odborovým združením. Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne a na dvakrát. Potrebné financie si podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka nemocnice musia nájsť samé.

Po prvý raz sa majú zvyšovať k januáru 2014, keď by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Od 1. októbra 2013 má vzniknúť 72 okresných úradov, ktoré nahradí 248 úradov miestnej štátnej správy. Predpokladá to 2. etapa reformy verejnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa). Ministerstvo vnútra SR ako predkladateľ návrhu označil za hlavný cieľ druhej etapy procesu integrácie vytvorenie jednotnej a prehľadnej štruktúry miestnych orgánov štátnej správy.Novela Trestného zákona, ktorá je už v druhom čítaní, má zase priniesť druhú šancu pre drogovo závislých. Právna norma totiž znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Ak poslanci zákon definitívne schvália v navrhovanej podobe, súdy budú môcť drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad.

Naopak, sprísniť sa má ochrana ľudí pred tabakovým dymom. V druhom čítaní je vládny návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorý prináša zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v ňom nachádzajú. Investori budú môcť v obchodných centrách vybudovať oddelené fajčiarne, pokiaľ budú mať záujem.

Rezort financií v novele zákona o bankách presadzuje, aby banky nemohli od ľudí vyberať poplatky za vedenie a správu úverových účtov. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) poplatok bude prichádzať do úvahy iba v prípade, ak klient dostane pridanú hodnotu, nejakú pridanú službu, s ktorou musí aj on sám súhlasiť.

Na programe 19. schôdze je aj množstvo poslaneckých návrhov zákonov. Medzi nimi sú nápady ako zaviesť školské autobusy, zakázať upútavky nevhodné pre deti pred, počas a po vysielaní určenom pre najmenších divákov, znemožniť europoslancom zastávať aj inú volenú funkciu, možnosť pre ľudí navrhovať zákony či riešenie problému s označovaním železničných staníc a zastávok v obciach v jazyku menšín.

Na rad sa opäť dostane aj voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá je stanovená na 28. mája. Post má obsadiť opozícia, kandidáta aktuálne hľadajú strany Ľudovej platformy (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd). Trojica strán už pri nominácii šéfa úradu nepočíta so SaS, ktorá mala podľa pôvodnej dohody šéfa NKÚ navrhovať. Liberáli za to ľudovcov podozrievajú zo zákulisnej dohody s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

V pléne sa tiež bude hovoriť o probléme nezamestnanosti. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) poslancom prednesie správu o aktuálnej situácii na trhu práce. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) predstaví správu o stave školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu