Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sulík vracia úder: Paška poslanecký klub SaS nezrušil!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) v skutočnosti poslanecký klub Slobody a Solidarity (SaS) nezrušil, klub naďalej existuje a Ľubomír Galko je naďalej členom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu Vojenského spravodajstva. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.

"Prečítali sme si rozhodnutie predsedu parlamentu zo včera (14.5). Nie je úplne jasné, čo vlastne pán Paška vymyslel. Jediné jeho rozhodnutie sa týka toho, že nám zastavil nejaké drobné na minerálky, s tým sme nikdy žiaden problém nemali," vyhlásil Sulík. "Z tohto rozhodnutia nevyplýva, že by bol zrušený poslanecký klub. Máme teda za to, že poslanecký klub SaS naďalej funguje. Tak isto náš poslanec Ľubomír Galko je naďalej členom osobitného výboru, ostal ním a tak isto iné súvislosti spojené s poslaneckým klubom predpokladáme, že naďalej platia," dodal.

Na otázku ako sa poslanec Galko zachová, keď na jeho miesto v osobitnom výbore zvolia inú osobu, Sulík reagoval, že zatiaľ táto voľba ešte nie je ani naplánovaná. "Uvidíme, ako sa to naozaj stane. Momentálne vychádzame z toho, že legislatívna situácia je taká, že na vznik poslaneckého klubu je potrebných osem poslancov, ale zákon nerieši, čo bude ďalej. Teda keď počet poslancov klesne, klub by mal naďalej existovať," uzavrel Sulík.

Predseda parlamentu Pavol Paška 14. mája po poslaneckom grémiu vyhlásil, že poslanecký klub SaS stratil odchodom piatich členov svoju funkčnosť, preto rozhodol, že zaniká.

"Informoval som členov grémia o rozhodnutí, ktoré som dnes urobil a ktoré súviselo so stratou funkčnosti bývalého poslaneckého klubu strany SaS po tom, ako piati poslanci tento klub opustili," povedal Paška, ktorý zároveň požiadal súčasných aj bývalých členov SaS, aby navrhli, kto ich bude zastupovať na poslaneckom grémiu.

Liberáli tak podľa Pašku prišli nielen o klub, ale aj o zastúpenie v osobitných výboroch, kde môžu zasadať len členovia poslaneckých klubov. Miesta v týchto výboroch by mali obsadiť poslanci Mosta-Híd.

Písomné rozhodnutie, ktoré bolo doručené liberálom, sa však nenazýva rozhodnutím o zrušení poslaneckého klubu, ale rozhodnutím "Predsedu NRSR zo 14. mája 2013 k zmene v zložení Klubu poslancov NRSR za stranu SaS a jeho funkčnosti". Paška v ňom konštatuje, že klub sa odchodom piatich poslancov stal nefunkčným, zastavuje mu čerpanie finančných prostriedkov z Kancelárie NRSR a zároveň žiada navrhnúť zástupcov do parlamentných výborov a grémia. Poslanci SaS z toho usudzujú, že ich klub de iure zrušený nebol.

Paška však zároveň avizoval zmenu zákona, ktorá by mala vyriešiť problém s tým, či poslanecký klub, ktorý má menej ako osem členov, zaniká alebo nie. Navrhol, aby sa do zákona doplnila veta, ktorá jasne povie, že ak počet členov klubu klesne pod osem, tento zo zákona zaniká. "Dal som parlamentnému inštitútu spracovať analýzu, ako je to v okolitých krajinách a všetky to takto majú. Taxatívne je počet daný a nedochádza k špekuláciám," poznamenal.

Všetky poslanecké kluby v parlamente majú aktuálne nárok na príspevok, ktorý sa odvíja od ich veľkosti. SaS dostávala asi 385 eur mesačne.Zákon tiež hovorí, že v štyroch výboroch NR SR, a to v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, nemôžu byť nezaradení poslanci.  O zastúpenie v troch z týchto štyroch výborov už strana prišla tým, že z nej vystúpili aj Juraj Miškov, Martin Chren a Juraj Droba. Ostal Ľubomír Galko, ktorý spolu s kolegami dozeral na činnosť Vojenského spravodajstva. Ako nezaradený poslanec by mal výbor opustiť, podľa SaS je však stále členom poslaneckého klubu ich strany a miesto vo výbore mu naďalej patrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu