Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Figeľova dizertačka bola nevyhovujúca: Za čo dostal titul?

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ získal v roku 2007 titul PhD. Podľa medializovaných informácií bola jeho dizertačná práca len prepisom kníh a pri získaní titulu mu vraj pomohlo to, že robil dobré meno Slovensku.

Rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a oponent dizertačnej práce Jána Figeľa Vladimír Krčméry a šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že titul PhD. Dostal predseda KDH aj napriek nedostatkom dizertačnej práce. Rolu podľa denníka SME zohrala jeho funkcia. „Proste sa prihliadlo aj na to,“ povedala pre denník bývalá rektorka školy Mrázová s tým, že Figeľ „urobil Slovensku dobré meno“.

Práca spadá pod iný odbor

Šéf KDH pred piatimi rokmi obhájil titul vo vedeckom odbore sociálna práca, ktorému sa profesijne nevenoval. Sociálnu prácu nerozoberal ani v dizertačnej práci. Titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie. Sociálna problematika ako zamestnanosť, vzdelávanie a veda sú na štyroch stranách. Zvyšok je venovaný napríklad daňovej a menovej politike, doprave, životnému prostrediu, rozoberá aj poplatky za výbery z bankomatov či európsky zbrojný preukaz. Predseda KDH v tom problém nevidí: „Centrom európskej myšlienky je sociálny rozmer,“ povedal Figeľ pre denník SME.

Spoluautora nespomenul

V práci Figeľ opísal prístupové rokovania, za ktoré zodpovedal ako hlavný vyjednávač Slovenska. Knihu vydali v roku 2003 v rámci predreferendovej kampane o vstupe do únie. Prispel na ňu aj Úrad vlády. Jej spoluautorom je Miroslav Adamiš. Toho však Figeľ v dizertačke spomenúť zabudol. Zákon pritom umožňuje doktorandovi predložiť na obhajobu kolektívne dielo.

Chýba aj úvod a zdôvodnenie výberu témy

Figeľ predložil aj druhú prácu, ktorá má 160 strán. V nej len prefotil druhé vydanie knihy z roku 2004. Adamišovo spoluautorstvo údajne priznal na obhajobe. Ani v jednej práci však Adamišove časti nevyznačil. Podľa denníka SME chýba aj úvod, v ktorom by vysvetlil výber témy a ciele dizertácie. Namiesto toho okopíroval úvod z knižky o histórií integrácie.  

Oponent priznal nejasnosti

Súčasné ministerstvo školstva zaslalo len stručné vyjadrenie. Ministrov hovorca Michal Kaliňák zaslal k prípadu iba vyjadrenie, že „pravda oslobodzuje“. Krčméry, ktorý bol oponentom práce a s Figeľom sa roky pozná, najprv odmietol jej obsah hodnotiť, lebo je lekár. Neskôr priznal, že práca by skôr patrila na iný odbor. „Táto práca by sa viac hodila do sociológie.“ O chvíľu spomenul aj politológiu. To, že Figeľ s prácou uspel, nepovažuje Krčméry za protizákonné.

Titul získal vďaka postu eurokomisára

Rektor priznáva, že keby nešlo o eurokomisára, ale bežného študenta, práca by musela vyzerať inak. Iný študent by prešiel, ak by z „veľkej oblasti“ integrácie podrobnejšie rozpracoval časti týkajúce sa zamestnanosti, sociálnej práce a vzdelania. Odborníčka na vysoké školy z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Renáta Králiková pochybuje, či škola postupovala správne. „Je otázne ako škola, ktorá má právo poskytovať PhD. štúdium a udeľovať tituly v oblasti sociálnej práce vie garantovať kvalitu štúdia v inej oblasti.“

 „Dnešný článok v denníku Sme je hrubo zavádzajúci. Snaží sa vytvoriť dojem neoprávneného nadobudnutia titulu PhD. Jánom Figeľom. Ján Figeľ získal titul PhD na základe splnenia všetkých povinností, ktoré vyplývali z vtedajšej zákonnej úpravy. Ján Figeľ od roku 1998 prednášal na Trnavskej univerzite a pôsobil niekoľko rokov v akademickom prostredí. Ján Figeľ odovzdal svoju dizertačnú prácu, ktorá bola riadne obhájená. Obhajoba bola zameraná na vzdelávanie v Európe a jeho sociálny rozmer,“ tvrdí v stanovisku KDH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu