Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič: Peňazí od štátu sa nevzdáme, použijeme ich na stretnutia

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Peňazí od štátu pre Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti, ani ich časti, sa predseda hnutia Igor Matovič vzdať nemieni. Práve obyčajní pred voľbami vyzývali, aby sa strany vzdali polovice príspevku od štátu a v parlamente navrhovali okresanie príspevku z rozpočtu pre politické subjekty.

Ak by bola ich novela v minulom volebnom období prijatá, dostali by od štátu za štyri roky o 674-tisíc eur menej, teda namiesto 4,94 milióna len 4,27 milióna eur. "Nerozumiem, prečo by sme sa mali peňazí vzdávať," povedal dnes Matovič s poznámkou, že peniaze od štátu môžu strany použiť len na politickú činnosť.

Líder hnutia dnes hovorí, že pred voľbami chceli dosiahnuť predovšetkým to, aby strany nedostali opätovne príspevok za hlasy v plnej výške, keďže voľby sa konali skôr než uplynula polovica funkčného obdobia parlamentu. Zároveň chcel, aby strany zaplatili časť nákladov za uskutočnenie volieb. Prijatie novely si chcel vynútiť aj prespávaním pod holým nebom a podmieňoval ňou aj hlasovanie za štátny rozpočet na rok 2012.

Štátne zdroje chce Matovič využiť na organizovanie stretnutí s občanmi. V súčasnosti hľadá vhodný model, ako zachovať neformálny kontakt predstaviteľov hnutia s verejnosťou a zároveň pritom nedopustiť, aby sa Obyčajní ľudia zmenili na tradičnú politickú stranu s regionálnymi štruktúrami a straníckymi funkcionármi. "Chceme vytvoriť alternatívnu štruktúru," podotkol. Jediným funkcionárom zostáva Matovič, keďže funkcia predsedu je jediná, ktorej obsadenie zákon o politických stranách predpisuje. Matovič tak môže samostatne rozhodovať o tom, ako sa peniaze použijú.

Návrh novely matovičovcov z minulého funkčného obdobia sa mal dotknúť predovšetkým veľkých strán. Ak by bola novela účinná už dnes, pre Smer-SD by to znamenalo výpadok až 14 miliónov eur a pre KDH 765-tisíc eur. Naopak, menšie strany by na zmene profitovali - Most-Híd by dostal o 34-tisíc eur viacej, SDKÚ-DS o 400-tisíc a SaS až o 473-tisíc.

Celkovo by štát za štyri roky v šiestom volebnom období parlamentu usporil 14,6 milióna eur. Matovič hovorí, že súčasný systém je chorý a nie je správne, ak príspevky za hlasy rastú priamoúmerne s počtom hlasov, keďže veľká strana podľa neho nepotrebuje niekoľkonásobne väčší aparát či reklamu ako malá. Zároveň sa mu nepáči, že súčasný stav vedie k tomu, aby sa veľké strany vo svojich pozíciách "zabetónovali" a nepustili medzi seba menšie. Tvrdí, že s opätovným predložením novely v novom funkčnom období nemá "najmenší problém".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu