Streda5. jún 2024, meniny má Laura, zajtra Norbert

Slota chce pre Rómov vlastný štát: SNS sa bráni, že je to normálne

Ján Slota Zobraziť galériu (2)
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota priostril svoje protirómske výroky a na webe strany vyzval Rómov, aby si vytvorili samostatný štát. Podľa právnikov, ktorých cituje denník Sme, nie sú jeho vyjadrenia trestným činom. Rómovia sa však obávajú, že im ďalej skomplikujú napätú situáciu. Samotná SNS považuje článok v Sme za účelový a tendenčný a vyjadrenia vytrhnuté z kontextu.

Internetové stránky SNS citujú Slotove vyjadrenia z minulého týždňa, ktoré sa má v úplnej podobe objaviť v októbrovom vydaní istého časopisu. "Ideálne by bolo, keby sa vytvoril nejaký samostatný štátny útvar, kde by sa toto etnikum mohlo uplatniť, pretože len oni si navzájom najlepšie rozumejú. Nikde na svete, kde kočujú, nezapadli do komunít štátotvorných národov."

Zástupcovia rómskych organizácií sa obávajú, že Slota len prilieva olej do ohňa. Situácia je totiž podľa nich napätá aj kvôli etnickým nepokojom, ktoré sa nedávno rozhoreli v mestách na severe Čiech. "Slota v podstate nabáda tých, ktorí ešte driemu, k myšlienke, že Rómov treba vysťahovať. To je cesta, aby aj u nás za pár mesiacov začalo to, čo v Česku," povedala denníku rómska aktivistka Denisa Havrľová. Podľa nej šéf SNS poslednými výrokmi prekonáva zvyčajnú mieru svoje nenávistnej rétoriky a aktívnejší sú vraj aj slovenskí radikáli.

Podľa tlačovej správy SNS autor článku vyjadrenia Jána Slotu posunul tak, "aby vyhovovali zámeru či už jeho alebo redakcie, a aby mohol polemizovať so skutočnými expertmi na problematiku z tretieho sektora o tom, či sú uvedené výroky Jána Slotu trestné alebo nie. Absurdné."

SNS tvrdí, že ide o absolútne legitímne myšlienky a názor predsedu parlamentnej strany na riešenie rómskej otázky. Strana má dávno vypracované aj konkrétne návrhy riešení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu